Monday, October 21, 2013

Guvernul pregateste Prima Casa in varianta IMM

IMM-urile vor putea accesa un nou program de garantare a creditelor in limita unui plafon de garantare de 2 miliarde lei. Sumele trase din linia de credit pot fi utilizate numai pentru finantarea capitalului de lucru. Refinantarea altor credite in derulare este exclusa.

“Fata de Programul Mihail Kogalniceanu, s-a urmarit crearea unei flexibilitati mai mari in derularea programului in dorinta scurtarii timpului necesar acordarii finantarilor garantate de stat si implicit crearea unui acces mai rapid IMM-urilor la capital de lucru. De asemenea, programul tinteste IMM-urile care au un business sustenabil si a caror activitate are un efect multiplicator mai mare in economia reala. Mecanismul Programului este similar cu cel al Programului Prima Casa”, se arata in nota de fundamentare a proiectului.

Creditul nu poate depasi 5 milioane lei si poate pot fi contractat pe maxim 24 luni, cu posibilitatea prelungirii pe o perioada de maxim 12 luni. 

Garantia statului, prin intermediul FNGCIMM, este de maxim 50% din valoarea finantarii, exceptand dobanzile, comisioanele si spezele bancare. 
Avand in vedere experienta institutiilor de credit in acordarea de facilitati de creditare similare s-a prevazut in cadrul criteriilor de eligibilitate, obligatia IMM-urilor de a prezenta 
garantii colaterale pentru cel putin 50% din valoarea creditului. 

Intrucat garantia acopera maxim 50% din principal s-a prevazut si obligatia constituirii unei ipoteci mobiliare asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise la institutia de credit finantatoare, valabila pana la stingerea creantelor datorate de acesta in baza contractului de garantare, in limita liniei de credit contractate. 

In plus, actionarii sau asociatii IMM-ului finantati cu detineri de peste 50% din capitalul social al beneficiarului, precum si intreprinzatorului - persoana fizica ce organizeaza o activitate economica dupa caz, in calitate de fidejusor, vor semna o garantie personala pentru creantele rezultate din plata garantiilor acordate de fond cu renuntarea la beneficiul de discutiune si diviziune.

Pentru acoperirea riscurilor rezultate din acordarea garantiilor in cadrul programului, precum si pentru finantarea anuala a capitalului se constituie Fondul de risc pentru IMM.

No comments:

Post a Comment