Monday, October 21, 2013

Bancile din Romania in topul UE dupa credite neperformante

Situatia macroeconomica din Romania este cu mult diferita fata de cea din Grecia si Cipru, insa bancile romanesti au atins un grad similar de neperformanta in creditare ca si cele grecesti si cipriote.

Datele publicate recent de Federatia Europeana a Bancilor (EBF) scot in evidenta problemele grave din sectorul bancar romanesc. Informatiile publicate nu sunt 100% compatibile intre statele membre, deoarece metodologia de calcul este diferita. Chiar si asa insa, rezultatele arata in mod clar, ca Romania se incadreaza in grupul tarilor unde bancile au cele mai mari pierderi din credite.

Rata creditelor neperformante de la noi a atins un nivel exagerat de mare, fiind comparabila chiar si cu cea din Grecia, unde doar banii pompati de Banca Centrala Europeana mai tine bancile in viata.
Cu toate turbulentele financiare prin care au trecut bancile grecesti in ultimii ani, rata creditelor neperformante era de 17,8% la sfarsitul lui 2012. Comparativ cu statele occidentale, situatia este dezastruoasa.  In Germania, neperformantele reprezinta doar 1,7% din credite, in Marea Britanie - 2%, in Austria - 4,3%, iar in Franta - 4,5%.

Raportul EBF nu contine informatii aferente anului 2012 pentru Romania. Probabil, ca ARB s-a jenat sa raporteze situatia reala la asociatia europeana. Informatiile de pe site-ul BNR, arata insa ca la noi, rata creditelor neperformante era de 18,2% la sfarsitul lui 2012. 

Cipru – cu bancile lui falimentare – avea o neperformanta de 19,5%, nivel apropiat de cel consemnat la noi.

O situatie la fel de proasta se mai intalneste la bancile bulgaresti, unde rata de neperformanta era cea mai inalta din UE la finele lui 2012: 19,8%. 

Modul in care evolueaza creditele neperformante la noi, e posibil sa ne faca fruntasi in clasament. In iunie 2013, bancile romanesti aveau credite neperformante de 20,3%.


No comments:

Post a Comment