Sunday, September 15, 2013

Nu se ocupa nimeni de studiul de impact privind clauzele abuzive!

Noile prevederi privind clauzele abuzive au fost amanate sa intre in vigoare de catre guvernul Ponta pentru a se realiza un studiu de impact. Banca Nationala, institutia care ar fi trebuit sa realizeze acest studiu, spune ca studiul la care lucreaza nu se axeaza pe problema clauzelor abuzive.

Legea clauzelor abuzive a fost modificata de mai bine de 1 an, insa termenul de intrare in vigoare este amanat in mod repetat. Initial, aceste prevederi urmau sa intre in vigoare o data cu noile modificari aduse Codului Civil.

In februarie 2013 – cand Codul Civil s-a modificat – legea clauzelor abuzive a fost amanata pentru a se realiza un studiu de impact. Termenul s-a prelungit de mai multe ori, ultima amanare fiind pana la 1 octombrie 2013. La cum stau lucrurile, prelungirile se vor tine lant, pentru ca nimeni nu se ocupa de acest studiu de impact.
Angajamentul privind realizarea studiului de impact a fost facut de guvernul Ponata atat in notele de fundamentare prin care s-au modificat actele normative, dar si in angajamentul asumat in scrisoare de intentie catre FMI. 

Institutia catre care s-a pasat responsabilitatea acestui studiu a fost Banca Nationala, care spune acum ca lucreaza la un alt studiu si nu la cel cu privire la clauzele abuzive.

“Studiul de impact, aflat in derulare, este axat pe gradul de transparenta asociat modului de determinare al veniturilor din dobanzi si comisioane in cadrul contractelor de creditare incheiate intre profesionisti si consumatori. Acesta nu se axeaza pe problema clauzelor abuzive, ci analizeaza din punct de vedere economic diversele situatii care pot conduce la modificarea contractelor de credit”, a precizat Iuliu Iacobescu, director la Directia Secretariat din BNR, in urma unei solicitari trimise de Asociatia de Consiliere a Clientilor Bancari si Asiguratilor din Romania.
Prin urmare, daca studiul privind clauzele abuzive nu va exista nici la 1 octombrie, guvernul are un nou motiv sa amane eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit.

No comments:

Post a Comment