Sunday, September 15, 2013

Nu exista presiuni pe termen scurt pentru majorarea dobanzilor in euro

Clientii cu credite in euro sunt protejati pe termen scurt de politica monetara a Bancii Centrale Europene, care transmite semnale ca dobanda cheie va ramane in continuare la minime istorice.

Atat timp cat inflatia in zona euro se mentine scazuta, creditarea avanseaza lent, iar cresterea economica este fragila, BCE nu are gand sa majoreze dobanzile in euro. Dimpotriva, presedintele BCE, Mario Draghi a spus ca daca ar fi vorba sa modifice dobanda in urmatoarele luni, decizia ar fi de reducere a acesteia.
Conform analistilor de la BNP Paribas, BCE isi reafirma angajamentul de a tine dobanzile la valori reduse, deoarece vrea sa evite o eventuala majorare a dobanzilor interbancare, atunci cand vor aparea primele semnale de revigorare a economiei europene.

Draghi a precizat ca banca monitorizeaza cu atentie ratele Euribor si este pregatita sa intervina daca acestea se majoreaza. Cum Euribor este indicele dupa care bancile autohtone actualizeaza dobanzile variabile la credite, reactia BCE este favorabila consumatorilor. 

No comments:

Post a Comment