Sunday, September 15, 2013

BNR: Procesele colective nu afecteaza stabilitatea bancilor

BNR a transmis la Ministerul Justitiei un sumar al studiului de impact privind procesele colective, care arata ca acestea nu ar avea un impact semnificativ asupra rezultatelor financiare ale bancilor, informeaza Mediafax.

BNR a analizam doar veniturile viitoare neincasate si provizioanele aferente, dar nu a luat in calcul eventualele despagubiri pentru sumele achitate in trecut de catre clienti, precizeaza sursele bancare citate de Mediafax.
La o pierdere potentiala (venituri neincasate si provizioane) de 4,8 miliarde lei, rata solvabilitatii pe sistem ar scadea cu 2,5 puncte procentuale. Indicatorul de solvabilitate nu ar scadea sub pragul minim de 8% la nicio banca, conform estimarilor realizate de BNR.

Studiul de impact realizat de BNR nu a fost dat publicitatii. Aplicarea noilor prevederi privind clauzele abuzive a fost amanata in mod repetat pentru a permite finalizarea acestui studiu. 

Conform informatiilor furnizate de BNR, studiul nu abordeaza insa tema “clauzelor abuzive din contractele de credit”, asa cum guvernul s-a angajat sa efectueze in scrisoarea de intentie catre FMI si in nota de fundamentare de amanare a legii.

No comments:

Post a Comment