Monday, July 8, 2013

Consumul romanilor urmeaza legile de supravietuire

Reducerea veniturilor a fortat populatia sa isi mentina consumul pentru bunurile si serviciile fara de care nu se poate supravietui, iar restul cheltuielilor au fost taiate tot mai des de pe lista.

Mancarea si bautura au ajuns sa ocupe ponderi tot mai mari in veniturile totale ale populatiei, ceea ce reflecta scaderea nivelului de trai.
In primul trimestru din 2008 – cand criza financiara nu aparuse la orizont – cosul de consum al populatiei cuprindea in proportie de 46,5% mancare, tigari si bauturi. Datele publicate de INS pentru trimesrtrul I din 2013 arata ca ponderea a ajuns acum la 49,4%.

De asemenea, si ponderea cheltuielilor cu sanatatea a crescut, ca urmare a aceluiasi efect: cheltuielile esentiale se mentin neschimbate, atunci cand veniturile scad. 

In paralel, populatia a fost fortata sa renunte la cheltuieli, precum imbracaminte si incaltaminte, mobilier si dotarea locuintei, recreere si cultura, educatie, hoteluri si restaurante.