Saturday, October 1, 2022

Euro cade rapus în lupta BNR cu inflatia. Pana cand?

 

Leul a ajuns campion regional fata de euro, in ciuda celei mai mici dobanzi de politica monetara si a unor rezerve valutare ale Romaniei sub medie. Aprecierea din ultima perioada a fost insa urmata de o depreciere brusca in ultima sedinta valutara. Incotro se indreapta cursul de schimb?
Un curs mai mic face bine procesului dezinflationist, Romania fiind o tara cu deficit comercial in crestere (2,7 miliarde euro in iulie 2022, cu 45% mai mare decat in aceeasi luna a anului anterior). 
Daca importurile se ieftinesc, si preturile din economie vor avea motive sa faca mici pasi inapoi, pare sa fie rationamentul din spatele aprecierii de curs din ultima vreme.
Miscarea pare sa fi fost permisa de BNR, care tinuse de altfel aproape nemiscata paritatea euro/leu in ultima vreme, din toamna lui 2021 cursul osciland nesemnificativ in jurul a 4,94 lei/euro. 
Ei bine, la inceputul lui septembrie am avut un minim de curs de 4,82 lei/euro, intors la valorile din 2020. Dar intr-o singura zi, miercuri, cursul a revenit la peste 4,85 lei pentru un euro, iar evolutia ulterioara este una imprevizibila.
Are leul argumente pentru apreciere fata de euro?
La prima vedere, destul de putine lucruri noi si foarte pozitive s-au intamplat intre timp in economie, ba din contra am putea spune.
Inflatia este printre cele mai mari din UE, dobanzile la care se imprumuta statul sunt in crestere, deficitele de cont curent si comercial s-au majorat la randul lor, fiind contrabalansate doar de o crestere peste estimari a PIB-ului care a nedumerit multi analisti locali si de o depreciere a monedei unice europene, afectata la randul ei de slabiciunea unora dintre economiile zonei euro.
Am incercat atunci sa vedem care este situatia in regiune in ceea ce priveste evolutia fata de euro si detaliile care dicteaza de regula aceasta evolutie, respectiv dobanzile de politica monetara si marimea rezervelor valutare. 
Leul este iar campion regional!
Din 2007, cand leul facea ravagii in jungla valutara regionala, fiind printre cele mai performante valute din lume (euro a coborat pana la 3,1 lei atunci), nu am mai avut asa o imagine pozitiva a monedei nationale.
In ultimele 12 luni, euro are o scadere de 2,44% fata de leu (1,98% doar in ultima luna!) in vreme ce fata de coroana din Cehia a coborat putin mai mult, cu 3,09%. In schimb, zlotul polonez s-a depreciat cu 4,36% iar forintul cu nu mai putin de 16,26%. 
Am crede ca rezervele noastre valutare s-au apreciat brusc sau ca dobanda de politica monetara, care dicteaza si dobanzile la titlurile de stat si apetitul investitorilor pentru activele romanesti s-a apreciat brusc. 
Dar nu e vorba deloc de asa ceva, cu cele 48,5 miliarde euro la BNR Romania sta mult sub Polonia cu 157 miliarde euro sau Cehia cu 147 miliarde (o tara mult mai mica decat Romania). E drept, Ungaria sta ceva mai rau la acest capitol, cu numai 35,8 miliarde euro, dar forintul are o depreciere record in vreme ce leul se apreciaza. 
Iar la capitolul dobanda de politica monetara suntem cel mai jos in regiune, cu doar 5,5% in vreme ce Ungaria are 11,75%. S-ar zice ca, dorind sa protejeze debitorii si implicit bancile, BNR a renuntat sa lupte cu inflatia folosind parghia dobanzilor si apeleaza mai mult la cursul de schimb pentru a reduce preturile din economie. 
O miscare care se poate inversa, daca inflatia da semne de calmare, dar si un reper fals transmis in economie care adanceste si mai mult dezechillibrele (liber la importuri ieftine). 
Si, ca intotdeauna cand reperele false sunt lasate sa zburde prin macroeconomie, trezirea va fi dureroasa pentru cei ce se imbata cu apa rece (criza financiara din 2008-2009 a dus cursul euro/leu repede peste 4 lei, o crestere de peste 30% raportata la minimele post-aderare la UE). 
Isi va schimba BNR strategia in perioada urmatoare?
BNR ar putea folosi acest curs redus pentru a cumpara agresiv valuta cu care sa isi creasca rezervele pentru vremuri grele. 
In august, am avut o crestere de la 48,51 la 48,56 miliarde euro a rezervelor, ceea ce arata ca BNR nu a incercat sa contrabalanseze vanzarile mai mari de valuta pe fondul remiterilor mai mari din sezonul de vara. Insa miscarea din sedinta valutara de miercuri ar putea indica exact contrariul si marca o schimbare de strategie din partea Bancii Centrale.
Este foarte greu de previzionat ce se va intampla in continuare si, tocmai de aceea o recomandare utila pentru toti cei care vor sa vada cum se misca cursul de schimb in fiecare moment, nu doar in poza de la ora 13, reprezentata de cursul calculat de BNR, 
Argumentele leului in fata euro
ValutaEvolutie fata de euro (%)Dobanda politica monetara (%)Rezerve valutare (mld euro)
Coroana Cehia+3.097147
Leu+2.445.548.5
Zlot-4.366.5157
Forint-16.2611.7535.8

No comments:

Post a Comment