Thursday, September 1, 2022

Economiile pentru copii sunt avantajoase si pentru adulti

 

Produsele de economisire pentru copii pot fi folosite ca pretext pentru a pune bani de-o parte de intreaga familie, atunci cand randamentele sunt incurajatoare.
Conturile de economii au avantajul de a nu ne lega de o anumita scadenta, fiind recomandate pentru sumele de bani care pot fi utilizate intr-un viitor apropiat pentru obiective inca nedefinite. 
Constituirea unui depozit cu scadenta lunga, de 1-2 ani ar presupune riscul de a pierde dobanda la o lichidare inainte de scadenta, iar fixarea unei maturitati prea scurte reduce mult randamentul, bancile oferind la 1-3 luni dobanzi semnificativ mai mici la depozite.
Unele dintre conturile de economii pot reprezenta o solutie pentru banii pusi de-o parte de intreaga familie, pentru mai putin de 1 an, dar mai mult de 1-3 luni, iar produsele de economisire pentru copii sunt chiar mai atractive decat cele pentru adulti in acest context. 
Cum bonifica bancile economiile copiilor
CEC Bank propune Depozitul pentru copii cu o dobanda de 7% pe an la lei si 0,5% la euro, produs care functioneaza insa ca un cont de economii, de vreme ce permite depuneri si retrageri oricand fara a pierde dobanda acumulata. 
Conditia este ca sa se pastreze suma minima de constituire, 500 de lei/200 de euro. La scadenta de 1 an  depozitul pentru copii va fi prelungit automat daca nu se depune o cerere de lichidare. 
Adultii au la randul lor tot o dobanda de 7% la lei si 0,5% la euro pentru Planul de Acumulare de la Intesa Sanpaolo Bank. De aceasta data exista insa limitari la depuneri, maxim 10.000 lei lunar si 2.500 euro. Soldul minim este de 150 de lei si 100 de euro, praguri care reprezinta si limita minima pentru depunerile lunare. 
Alte produse de economisire pentru copii 
Banca Transilvania are KidCONT, un produs de economisire pentru copii cu o dobanda de 6% pe an (0,5% la euro), care se plateste insa in momentul aniversarii de 1 an a produsului. 
Cei care depun anual minim 500 de lei sau 120 de euro si nu fac retrageri deloc vor primi un bonus egal cu dobanda lunara. 
Dobanda la contul de economii pentru adulti la Banca Transilvania este cuprinsa intre 4,5% si 5,25%, in functie de suma (5,25% se obtin pentru sume mai mari de 500.000 lei). In acest caz (contul de economii pentru adulti), dobanda se bonifica lunar. 
La BCR avem o situatie identica, avantaj la copil, planul de acumulare pentru minori are o dobanda anuala de 4,5%, iar cel pentru adulti de 4%. 
Se primeste un bonus de dobanda de 0,2% la prelungirea planurilor de acumulare, iar suma minima pentru constituire este de 50 de lei pentru adulti si 40 de lei pentru copii. 
Dobanda se plateste la scadenta. Nu sunt posibile retragerile inainte de scadenta, fiind un produs mai putin flexibil pe partea de retrageri.
La ING Economii pentru copii, dobanda este mult mai mica, de 2% pe an, insa produsul este foarte flexibil si permite depuneri si retrageri oricand fara a afecta dobanda acumulata. Se poate primi un bonus suplimentar de 1% pentru sumele nou economisite, platibil trimestrial. Pentru adulti, ING Economii ofera o dobanda de 2% pe an, dar nu mai exista bonusul pentru depuneri noi, ca la contul de economii pentru copii. Suma maxima pastrata in cont pentru care se bonifica dobanda este de 1 milion lei.
Si la BRD copiii ies avantajati, insa dobanda primita este mai mica. Dobanda la contul de economii pentru minori ATUSTART este de 1,7% pe an, platibila trimestrial (suma maxima din cont 200.000 lei) in vreme ce la produsul ATUCONT este de 1,5% (fara limita de sume in acest caz). 
Contul de economii Junior de la UniCredit Bank ofera o dobanda si mai mica decat la celelalte banci, de doar 1% la lei si 0,2% la dolari, iar cele pentru adulti propun o dobanda de 1% la lei si una de 0,1% la dolari. 
Alternativa Trezoreriei
Pentru sume economisite mai mici, Trezoreria ofera randamente chiar mai bune. Este vorba de un program guvernamental functional din vara lui 2019 (“gROwth”), ce consta in deschiderea conturilor Junior Centenar pe numele fiecarui copil minor din Romania. 
Daca parintele reuseste sa economiseasca minim 1.200 lei anual in respectivul cont, deci cate 100 lei pe luna, statul ii acorda copilului inca 600 de lei (deci 50%, daca ar fi sa calculam in termeni de dobanda la depunerea minima), iar tot soldul acumulat pana la majorat primeste o dobanda de 3% pe an. 

No comments:

Post a Comment