Thursday, September 1, 2022

Bancile isi concureaza propriile campanii promotionale

 


Reducerea lichiditatii din piata interbancara, concurenta cu titlurile de stat si cresterea inflatiei au fortat bancile sa creasca accelerat dobanzile la depozite.
Un caz interesant s-a petrecut la CEC Bank care a avut in perioada 27 iunie-31 iulie o campanie promotionala pentru atragerea de fonduri noi de la clienti in care dobanzile erau majorate la 3,5% la o luna, 4,75% la 3 luni, 5,5% la 6 luni, 6% la un an, 6,25% la 2 ani si 6,5% la 3 ani. 
Nici nu s-a incheiat bine campania promotionala si banca a modificat din nou dobanzile de la 1 august, in sus, pentru toate depozitele astfel incat depozitele la termen sunt remunerate acum cu dobanzi de 5% la o luna, 5,5% la 3 luni, 6% la 6 luni, 7% la un an, 7,25% la 2 ani si 7,5% la 3 ani. 
Dupa cum se vede, o crestere pe toate palierele astfel incat cei care au participat in campania promotionala se pot intreba, facand haz de necaz: Ce este mai bun decat dobanda depozitului la termen de azi? Dobanda de maine.
Este adevarat, nimeni nu ii impiedica sa lichideze depozitele constituite la finalul lunii trecute pentru a beneficia de noile dobanzi, pierderile pentru cele cateva zile fiind compensate de dobanzile mai bune. 
Si bancile mari cresc dobanzile la depozite
Cei 7% platiti de CEC Bank la un an (sau 7,2% daca depozitul este constituit online) reprezinta un model urmat si de alte banci de talie mai mare, care au urcat la randul lor randamentele la depozitele la termen in ultima vreme. 
BRD propune de pilda o dobanda de 6,5% prin aplicatia YOU BRD iar la Raiffeisen Bank dobanda a fost majorata de asemenea la 6,5% la un an. 
Liderul topului randamentelor ramane insa o banca de talie mica, TBI Bank, unde dobanda la un an este de 9% (8,1% net, comparabila cu dobanda de 8,2% oferita de stat la emisiunea Tezaur inchisa in iulie). 
Ramane de vazut cum vor evolua dobanzile la termen dar si cele platite de stat in urmatoarele luni, avand in vedere ca se observa o scadere usoara a randamentelor la care se imprumuta Ministerul Finantelor de la banci in ultima perioada. 
La mijlocul lunii iunie dobanzile la 10 ani erau de peste 9%, dar pe 1 august statul a reusit sa se imprumute cu 749 milioane lei pe 146 de luni la o dobanda de 8,1%. O miscare in ton cu reducerile de randamente in regiune, evolutie care poate avea legatura si cu miscarea de recuperare a pierderilor in pietele de capital, luna iulie fiind una foarte buna pentru bursele din lume. 
Cat obtin persoanele juridice la depozite?
Romgaz a raportat la BVB incheierea unui depozit la termen de o luna cu CEC Bank pentru care va primi o dobanda de 8,9% (valoarea depozitului este de 70 milioane lei). 
La sfarsitul lunii trecute, Romgaz a constituit de altfel 3 depozite la termen de o luna cu banca, pe langa cele 70 de milioane lei amintite mai sus CEC-ul primind inca 200, respectiv 86 milioane lei, pentru care va plati dobanzi de 8,75%, respectiv 8,25%. 
Dobanda depozitului este proportionala in mod cert si cu suma oferita bancii, dar iese in evidenta maturitatea scurta, in conditiile in care compania si-a achitat deja dividendele catre actionari pentru profitul din 2021. 
Sa fie vorba de finalizarea tranzactiei cu Exxon sau de posibilitatea acordarii unor dividende speciale la Romgaz, dupa modelul Petrom, astfel incat compania nu a dorit sa isi imobilizeze lichiditatile o perioada mai lunga? Vom afla acest lucru in momentul in care depozitele ajung la scadenta la finalul acestei luni. 

No comments:

Post a Comment