Friday, April 1, 2022

Modificare in legislatia RCA: apare constatarea amiabila in format electronic

 


Un proiect de norma propus de ASF introduce constatarea amiabila in format electronic incepand din 15 octombrie 2022 pentru a oferi soferilor implicati in accidente usoare o modalitate mai rapida de rezolvare a formalitatilor. 
Este vorba de o initiativa de modificare si completare a Normei ASF 20/2017 ce are in vedere abrogarea sau modificarea articolelor ce nu sunt conforme cu prevederile legislatiei europene sau fac obiectul discutiilor purtate cu Comisia Europeana in cauza de infringement 2018/4075 cat si posibilitatea incheierii formularului de „Constatare amiabila de accident” in format electronic.

Astfel, noua abordare legislativa arata ca “formularul „Constatare amiabila de accident" poate fi utilizat in relatia cu asiguratorii fara a mai fi necesara intocmirea documentelor de constatare de catre politia rutiera, numai daca este completat si semnat pe suport de hartie sau electronic prin intermediul unor sisteme informatice de catre ambii conducatori de vehicule implicati in accident.” 

Asiguratorii RCA si BAAR (Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, n.n) stabilesc de comun acord modul in care se poate emite si utiliza formularul in format electronic.

ASF precizeaza in norma modificata ca la momentul incheierii asigurarii RCA, asiguratorii pun la dispozitia asiguratilor formularul „Constatare amiabila de accident" pe suport de hartie sau furnizeaza informatii cu privire la modalitatea de incheiere a acestuia in format electronic.
Formularul in format electronic va reproduce acelasi model grafic, va contine aceleasi informatii si va avea aceeasi valoare juridica cu cea a formularului tiparit.
O alta prevedere stabilita prin modificarile la norma 20/2017 vizeaza despagubirile ca urmare a lipsei de folosinta a vehiculului avariat, inclusiv pentru inlocuirea temporara a acestuia, si care vor fi stabilite pe baza documentelor justificative care dovedesc prejudiciul. 

Modificarile vizate prin proiectul ASF vor intra in vigoare la 90 de zile de la data publicarii normei in Monitorul oficial, cu exceptia prevederilor legate de modalitatea de incheiere in format electronic a formularului de constatare amiabila de accident care vor intra in vigoare de la 15 octombrie 2022. 

Cum se foloseste formularul „Constatare amiabila de accident” 

Introducerea formularului a avut in vedere reducerea timpului pe care cei implicati in accident il petreceau intre politia rutiera si asigurator, pentru a aduna toate documentele necesare reparatiei vehiculului. 

Este vorba de accidente de vehicule produse pe teritoriul Romaniei, in urma carora au rezultat numai pagube materiale si in care au fost implicate doar doua vehicule. 

Formularul poate fi utilizat indiferent de locul producerii accidentului: pe drumuri publice, pe drumuri care nu sunt deschise circulatiei publice, in incinte si in orice alte locuri. Ambii conducatori auto implicati in accident trebuie sa accepte solutionarea amiabila prin completarea si semnarea formularului. 

Astfel, daca una din parti nu este de acord cu semnarea acestui document, atunci constatarea accidentului va putea fi facuta de catre unitatea de politie competenta pe raza careia s-a produs. 

Formularul completat si semnat de ambii conducatori ai vehiculelor implicate, contine informatii privind cauzele si imprejurarile producerii accidentului. Acesta nu stabileste vinovatia in producerea evenimentului. De retinut ca folosirea formularului este optionala si nu obligatorie, fiind o alternativa la constatarea politiei. 

Asiguratorul RCA este cel care stabileste dreptul la despagubire in baza formularului „constatare amiabila de accident”. 

No comments:

Post a Comment