Friday, April 1, 2022

Cum s-au aliniat preturile la energie dupa noile scheme de plafonare

 


Dupa intrarea in vigoare a Ordonantei de Guvern ce limiteaza preturile la energia electrica si gazele naturale in intervalul aprilie 2022-martie 2023, comparatoarele ANRE afiseaza inca preturile mari pre-OUG in multe cazuri. 
La finalul lunii trecute, Guvenul a inlocuit vechea schema de plafonare si compensare a preturilor pentru consumatorii casnici cu o noua schema prin care se introduc preturi finale maxime pentru acestia in urmatoarele 12 luni. 
Mai exact, la energia electrica pretul final facturat in intervalul 01 aprilie 2022-31 martie 2023 va fi de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, in cazul clientilor casnici al caror consum mediu lunar realizat la locul de consum in anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 Kwh si de 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, in cazul clientilor casnici al caror consum mediu lunar realizat la locul de consum in anul 2021 este cuprins intre 100 kWh si 300 KWh inclusiv. La gaze naturale pretul final facturat va fi de maximum 0,31 lei/KWh, cu TVA inclus, fara limita de consum. 
Cum tarifele sunt batute in cuie pentru o perioada de un an, firesc ar fi fost ca si comparatoarele ANRE sa reflecte acest fapt, mai exact asteptarile erau ca ofertele pentru consumatorii casnici sa coboare in apropierea pragurilor stabilite prin hotarare de guvern, exprimand lupta furnizorilor pentru cota de piata. Or, in majoritatea cazurilor lucrurile nu stau asa.
La gaze, cele mai bune oferte din piata sunt mult peste fata de cele reglementate de Guvern
Am facut o interogare a bazei de date pe 4 aprilie folosind comparatorul ANRE pentru Bucuresti, client casnic, servicii reglementate incluse, fara abonament si consum mai mic de 280 Mwh anual. 
Cea mai buna oferte erau cea de la E.ON Energie Romania, cu 0,475 lei/Kwh (E.ON Life Gas), dar pentru cei care isi achizitionau si centrala de la furnizor. Urma apoi E.ON Gas Duo, cu 0,495 lei/Kwh (pentru cei care aveau si furnizarea de energie electrica la pachet) si, abia la a cincea oferta de la E.ON aparea o solutie doar pentru consumatorii de gaz, E.ON Cost Control, cu un pret de 0,51 lei/Kwh. 
Urmatorul furnizor mare care apare in topul ofertelor este Engie, cu oferta Engie E-Celsius si un pret de 0,62 lei/Kwh. Enel are cea mai buna oferta-Enel Gaz Simplu Salut-la 0,825 lei/Kwh iar Electrica Furnizare, cu oferta Gaz Stabil, se plaseza la 0,951 lei/Kwh. Intre ultimii doi furnizori avem intercalata oferta MVM Future Energy Technology cu 0,85 lei/Kwh. 
De remarcat distanta apreciabila intre pretul reglementat de 0,31 lei/Kwh si cele mai bune oferte din comparatorul ANRE. Poate furnizorii au mai asteptat cateva saptamani inainte de a-si redesena ofertele, poate acestia au cantitati de gaze cumparate deja la preturi mai mari de la producatori si asteapta sa le termine inainte de a concura pentru felii mai mari de piata. 
Hidroelectrica ramane regina ofertelor la energia electrica
Noul pret final stabilit de Guvern,  de 0,8 lei/Kwh pentru un consum de peste 100 Kwh/luna este batut de oferta Hidroelectrica care are o oferta valabila pana pe 30 iunie (Viitor Verde) cu un pret final de 0,7 lei/Kwh. 
Cum cei care se incadreaza in consumul de 100 Kwh sunt doar posesorii de apartamente mici, in sezonul cand nu se foloseste aerul conditionat, consumatorii pot migra linistiti de la actualii furnizori la Hidroelectrica, mai ales ca este functionala platforma de contractare online, in conditiile in care urmatoarea oferta pentru Bucuresti, la consum de 350 Kwh pe luna (am setat o valoare mai mare pentru a acoperi si consumul apreciabil din vara), este la Enel, pentru serviciu universal, la 1,42 lei/Kwh si CEZ (Eficent Efactura +Direct Debit) la 1,48 lei/Kwh. 
Cu alte cuvinte, diferenta de la simplu la dublu fata de principalii competitori in favoarea Hidroelectrica si sub pretul plafonat de stat pentru un consum intre 100 si 300 Kwh pe luna. 

No comments:

Post a Comment