Friday, April 1, 2022

Vom avea preturi reglementate la energie dar peste cele din prezent

 


Guvernul a aprobat vineri ordonanta de urgenta ce prevede introducerea unor preturi maximale valabile pana in 31 martie 2023, acestea urmand sa inlocuiasca actuala schema de plafonare si compensare pentru consumatorii casnici. 

Se are in vedere stabilirea unor preturi finale pentru consumatorii casnici dar si noncasnici si supraimpozitarea veniturilor producatorilor de energie. 

Chiar daca noile preturi sunt superioare celor folosite anterior pentru a ajuta consumatorii vulnerabili, exista cel putin consolarea pentru consumatorii casnici ca facturile nu vor ajunge la cer daca tensiunile geopolitice escaladeaza. 

Cat vom plati pentru energia electrica si gaze

Pentru consumatorii casnici la energia electrica pretul final facturat in intervalul 01 aprilie 2022-31 martie 2023 va fi de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, in cazul clientilor casnici al caror consum mediu lunar realizat la locul de consum in anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 Kwh si de 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, in cazul clientilor casnici al caror consum mediu lunar realizat la locul de consum in anul 2021 este cuprins intre 100 kWh si 300 KWh inclusiv.
La gaze naturale pretul final facturat va fi de maximum 0,31 lei/KWh, cu TVA inclus, fara limita de consum (dispare deci pragul de 1.200 mc per sezon rece).

Pentru firme, cu exceptia celor mai mari consumatori industriali, se va practica un pret final facturat de 1 leu/KWh, cu TVA inclus, fara limita de consum, pentru energia electrica iar la gaze naturale va exista un pret final facturat de maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, in cazul clientilor noncasnici al caror consum anual de gaze naturale realizat in anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum si in cazul producatorilor de energie termica destinata consumului altor clienti decat cei casnici.

Comparatie cu schemele de plafonare si compensare anterioare

Pana la 1 aprilie se aplica la energia electrica un pret plafonat la 0,8 lei/kWh (din care cel mult 0,336 lei/kWh pretul energiei-marfa) iar la gaze de 0,31 lei/kWh (din care maximum 0,200 lei/kWh pretul gazului).

Suplimentar, compensarea care se adauga plafonarii, pentru cei care se incadreaza in plafoanele de consum stabilite, putea atinge maxim 0,12 lei/KWh in cazul energiei electrice, respectiv 0,09 lei/KWh in cazul gazelor naturale. Astfel, pretul final platit de consumatori nu putea depasi 0,68 lei/KWh pentru energia electrica, respectiv 0,22 lei/KWh pentru gazele naturale.

Limita de consum care da dreptul la compensare in cazul consumatorilor casnici, pentru intreaga perioada de aplicare a fostei legislatii (1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022), crescuse de la 1 februarie de la 1.500 KWh la 1.900 KWh (500 kWh in februarie si martie, fata de 300 KWh in lunile anterioare) la electricitate si de la 1.000 la 1.200 metri cubi la gaze (300 mc pe luna pentru februarie si martie de la 200 mc pe luna in noiembrie, decembrie si ianuarie). 

Dupa cum se vede, la energia electrica vor plati un pret identic cu cel practicat pana in aprilie doar cei care consuma mai putin de 100 KWh (0,68 lei) iar cei care consuma intre 100 si 500 KWh lunar vor plati din aprilie mai mult (0,8 lei/KWh in loc de 0,68 lei). 

In ceea ce priveste consumul de gaze naturale, sunt loviti posesorii de centrale de apartament care se incadrau in schemele de compensare anterior. Acestia ajungeau sa plateasca daca se incadrau in cei 1.200 mc in sezonul rece 0,22 lei/KWh dar acum ar urma sa plateasca 0,31 lei/KWh ceea ce reprezinta o crestere cu aproape 50% ce va cantari mult in lunile mai reci din toamna si iarna. 

De altfel, idea de a plafona preturile este destul de populara in Europa, Franta propunand recent un plafon la scara intregii Uniuni Europene pentru pretul gazelor naturale, in ideea de a intari pozitia de negocierile a blocului comunitar in relatia cu producatorii (nu toate statele membre sunt insa de acord  cu aceasta idee). 

Cum vor fi supraimpozitati producatorii

Toti producatorii de energie electrica vor fi supraimpozitati din aprilie cu 80% din veniturile suplimentare constand in diferenta pozitiva dintre pretul mediu lunar efectiv de vanzare al energiei electrice si pretul de 450 lei/Mwh (0,45 lei/KWh), inmultita cu cantitatile lunare vandute. De la supraimpozitare vor fi exceptate doar capacitatile de productie de energie puse in functiune dupa intrarea in vigoare a OUG.

De asemenea, producatorii de gaze naturale sunt obligati sa-si vanda productia la preturi fixe furnizorilor consumatorilor casnici si centralelor de productie de energie termica ce alimenteaza sistemele centralizate de incalzire pentru populatie. Pentru vanzarile catre furnizorii clientilor casnici, pretul reglementat este de 150 lei/MWh (0,15 lei/KWh).

No comments:

Post a Comment