Saturday, January 1, 2022

Cum influenteaza indicii monetari creditele cu dobanzi variabile in lei

 


Modificarea dobanzii de politica monetara operata ieri si decalajul dintre indicii de referinta IRCC si ROBOR vor avea efecte palpabile asupra dobanzilor platite de debitori. 
BNR a decis azi sa majoreze dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, pana la 2%, o tendinta in linie cu majorarile operate de celelalte banci centrale din regiune, pe fondul cresterii inflatiei. 
Dobanda BNR va determina ajustarea indicilor

Desi nici unul dintre indicii de referinta luati in calcul la stabilirea dobanzilor la credite (ROBOR pentru creditele acordate inainte de mai 2019 si IRCC pentru cele acordate dupa acel moment) nu este legat direct de dobanda BNR (urmaresc in principal evolutia lichiditatii in sistemul bancar), reperul oferit de aceasta va determina ajustari in ceea ce-i priveste. 

ROBOR la 3 luni, respectiv 6 luni, cele mai utilizate repere pentru calculul dobanzii la creditele mai vechi (in prezent au ramas mai putine imprumuturi a caror dobanda se calculeaza in functie de acestea, din zona imprumuturilor ipotecare) se situau luni 10 ianuarie, inainte de comunicarea deciziei BNR, la 3,05%, respectiv 3,18%. 
Scumpirea creditarii decisa de Banca Centrala va duce la corectarea rapida a acestuia, iar cei care au imprumuturi cu scadente mai lungi si dobanzi calculate in functie de acest indice ar putea lua in calcul o refinantare sau o solicitare adresata propriei banci, care sa le permita legarea de IRCC, un indice mai avantajos in acest moment.

De ce este mai scazut IRCC? 

Intre cei doi indici exista o diferenta privind modul de calcul dar si una legata de calendar. ROBOR reprezinta media aritmetica a cotatiilor afisate de banci pe piata interbancara, iar IRCC urmareste media ponderata a tranzactiilor efective din piata interbancara. 

Prin urmare, IRCC este mai putin dependent de fotografia lichiditatii din piata si, cum se vede in acest moment, are valori mai mici. Indicele IRCC valabil in prezent si calculat cu valorile din trimestrul al treilea din 2021 (exista un decalaj de cateva luni in calculul IRCC fata de cotatiile din piata monetara) este de 1,17%. 

Dupa jumatatea acestui an, avand in vedere nivelul mediu ponderat al tranzactiilor din piata interbancara din prezent, IRCC se va situa probabil intre 1,5% si 2%, ramanand insa sensibil sub nivelul ROBOR.

Diferenta de costuri intre creditele raportate la IRCC sau ROBOR 

Pentru simplificare, sa presupunem ca avem doua imprumuturi cu un sold ramas de valori egale (300.000 lei), din care mai sunt de plata 25 de ani, cu marje egale percepute de banci (2%) si indici de referinta diferiti, cu zero comisioane.  

Creditul luat cu indicele ROBOR la 6 luni ca referinta va avea o dobanda de 5,18% (am presupus ca si in momentul acordarii ROBOR avea o valoarea egala cu cea de luni 10 ianuarie) iar rata lunara este de 1.785 lei, suma totala rambursata fiind de 535.612 lei.

In cazul imprumutului luat cu indicele IRCC ca referinta, dobanda va fi de 3,17 (1,17+2) % iar rata lunara de 1.449 lei, suma totala rambursata fiind de 434.790 lei. 

Dupa cum se vede diferenta dintre un imprumut cu scadenta lunga, care ar avea dobanzile calculate cu cei doi indici ca referinta, poate fi semnificativa din perspectiva costurilor lunare, cel putin in acest moment, dar si a sumelor rambursate in total pe intreaga perioada de creditare. 

No comments:

Post a Comment