Wednesday, August 10, 2016

Titlurile pentru populatie intra vineri la Bursa

Titlurile de stat pentru populatie din emisiunea Centenar vor intra la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti incepand din data de 5 august. Perioada de subscriptie s-a incheiat in dat de 29 iulie si, din datele intermediare transmise de Ministerul Finantelor Publice, emisiunea a fost suprasubscrisa de peste cinci ori. 

Valoarea nominala anuntata de autoritati este de 100 de milioane de lei, insa inainte cu cateva zile de finalizarea perioadei de subscriptie MFP anunta ca s-au cumparat titluri in valoare de peste 520 de milioane de lei.

Cu toate acestea, reprezentantii Ministerului au declarat ca toate cererile de titluri de stat venite din partea populatiei vor fi onorate. 

Un titlu de stat din emisiunea mentionata are o valoare nominala de 100 de lei, iar cei care au cumparat de la bancile din consortiul de intermediere, respectiv BCR, BRD, Raiffeisen Bank sau Banca Transilvania, nu au avut niciun cost suplimentat. 

Obligatiunile au scadenta la doi ani si ofera detinatorului o dobanda de 2,15% pe an, platibila anual. 

Astfel, perioada de subscriptie fiind incheiata, cei care vor dori sa cumpere astfel de titluri vor avea ocazia sa o faca prin Bursa de Valori Bucuresti. In acest caz, insa, atat vanzatorul cat si cumparatorul trebuie sa stie ca pretul unui titlu poate diferi de valoarea nominala, putand fi mai mic sau mai mare, in functie de cotatiile din piata. 

Cum se formeaza pretul titlurilor la bursa?

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Enache Jiru, a explicat, dupa anuntarea emisiunii, cum va functiona acest mecanism. 

"Titlurile se pot vinde oricand si nu se pierde dobanda acumulata pana la momentul vanzarii. Pretul va varia pe piata in functie de fluctuatia de dobanzi in piata interbancara. Spre exemplu, daca un titlu de stat este remunerat cu o dobanda de 2% (2,15% in acest caz -n.r.) si dupa jumatate de an detinatorul il vinde, iar piata ar fi la 2,5% dobanda, ar avea o pierdere, pentru ca cel care va cumpara titlul (banca - n.r.) trebuie sa se imprumute cu 2,5% pentru a il plati. Atunci detinatorul castiga cam 1,3% (din dobanda titlului, de 2%, se scade diferenta pana la 2,5% si comisionul intermediarului)", a explicat Jiru. 

Pe de alta parte, pe acelasi exemplu, daca dobanzile din piata sunt sub 2% la momentul vanzarii, detinatorul primeste mai mult, respectiv la un leu,  incaseaza 1,05 lei, adica un castig de 2,5%, a mai spus Jiru. 

In acela?i timp, Enache Jiru a precizat ca bancile din consortiu vor fi obligate sa rascumpere oricand titlurile, dar si acestea vor avea voie sa perceapa un comision pentru aceasta tranzactie, dar nu mai mare de 0,1%.

In schimb, daca vanzarea se realizeaza prin alt intermediar autorizat pentru astfel de tranzactii, acesta poate aplica propria politica de comisionare. 

Emisiunea este a doua in cadrul programului Fidelis de titluri de stat pentru populatie, dupa cea din vara anului trecut, si are maturitatea in 2018, anul Marii Uniri, fapt pentru care este denumita si Centenar.

No comments:

Post a Comment