Wednesday, August 10, 2016

Controverse majore intre ASF si Bursa de Valori Bucuresti

Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Misu Negritoiu, a adresat o serie de critici la adresa conducerii Bursei de Valori Bucuresti, cu ocazia lansarii la Bursa a titlurilor de stat pentru populatie din emisiunea Fidelis Centenar. La randul sau, presedintele BVB, Lucian Anghel, a spus ca fiecare ar trebui sa se uite in ograda lui.

Seful supravegherii pietei de capital a sustinut ca Bursa trebuie sa urmeze un program de reforme si sa nu mai astepte doar de la altii masuri de stimulare a cresterii pietei de capital. In opinia lui Negritoiu, institutiile statului au contribuit semnificativ in ultimii ani la eliminarea barierelor de pe piata de capital si la cresterea volumului tranzactiilor. 

„De trei ani, BVB a initiat diverse actiuni de reforma in afara Bursei. Guvernul precedent si acest Guvern au sprijinit reforma pietei de capital, ASF inclusiv, si suntem la sfarsitul uni ciclu. Am inceput cu faimoasa lege a celor opt bariere, am continuat cu simplificarea tranzactiilor pe pia?a de capital, am redus cat am putut cheltuielile. Practic, ASF acum se duce spre zero, cu tot ce presupune contributii din tranzactii. Am facut comisionul zero pentru market makeri, am reglementat tot ce s-a putut reglementa la Bursa, inclusiv vanzarea in lipsa. Guvernul a contribuit cu emisiuni, dar nu putem la nesfarsit sa aratam cu degetul spre altii si sa asteptam o emisiune Hidroelectrica sau alta pentru a relansa activitatea pe piata de capital”, a subliniat presedintele ASF. 

El a reamintit angajamentul comun al tuturor factorilor implicati de a duce piata de capital din Romnaia la stadiul de piata emergenta. In acest context, presedintele ASF a invitat conducerea BVB sa se gandeasca si la un program de reformare a Bursei, „pentru ca nu mai are ce sa astepte de la ceilalti".

Negritoiu: Sunt prea multe privilegii pentru membrii Bursei

Negritoiu a mentionat ca Bursa trebuie sa revizuiasca o serie de aspecte precum directia proprie, obiectivele, sistemul de guvernanta, dar si platforma de costuri. 

„Sunt multe costuri diferentiate, multe costuri preferentiale, sunt prea multe privilegii pentru membrii Bursei fata de ceilalti, sunt programe de marketing care trebuie activate, trebuie roadshow-uri pentru emisiuni de obligatiuni de stat, municipale, trebuie roadshow-uri pentru emisiuni de actiuni. Avem o analiza pe care o facem cu privire la costurile unei emisiuni de obligatiuni si de actiuni. De aceea Bursa trebuie sa fie mult mai implicata", a subliniat presedintele ASF. 

El a salutat succesul inregistrat de emisiunea de titluri de stat pentru populatie, insa a precizat ca, din pacate, „cu o floare nu se face primavara”, iar aceste emisiuni ar trebui sa devina o obisnuinta, nu doar evenimente sporadice. 

Presedintele BVB: ASF ia o treime din incasarile Bursei

In replica, presedintele BVB sustine ca fiecare trebuie sa se uite in gradina proprie, pentru ca fiecare institutie implicata mai are multe lucruri de imbunatatit. 

Referitor la reformarea BVB, Anghel sustine ca procesul se afla in plina derulare, dar este unul de foarte lunga durata, avand in vedere si problemele din trecut ramase multa vreme nerezolvate. 

Pe de alta parte, pre?edintele BVB sustine ca taxele percepute de ASF reprezinta o treime din incasarile Bursei. "In continuare, daca ne uitam la costul total, trebuie sa spunem clar ca, din cele 20 de puncte de baza pentru cumparare si vanzare, practic ASF ia sase, adica o treime, si Bursa mai ramane cu doua treimi", a subliniat Anghel. 

O alta problema intampinata de Bursa in atragerea de noi investitori este reprezentata de impunerea, de anul viitor, a contributiilor sociale pentru castigurile obtinute pe piata de capital. „Aceasta masura va fi o bariera pentru investitori", a spus presedintele BVB.

Potrivit acestuia, statul trebuie sa sustina dezvoltatea pietei de capital, daca vrea sa incaseze taxe de la investitori. "Este foarte important sa ai venituri pe care sa le taxezi (diferenta dintre ce cumperi si ce vinzi). Deci daca investitorii sunt stimulati sa cumpere si sa vanda, sa obtina si profit, atunci statul beneficiaza”, a mai spus Anghel.

No comments:

Post a Comment