Tuesday, January 27, 2015

Croatia a inghetat cursul francului timp de un an

Parlamentul croat a aprobat vineri un amendament al Guvernului care prevede inghetarea cursului francului, timp de un an, pentru a proteja cei circa 60.000 de clienti ai bancilor din aceasta tara cu credite in moneda elvetiana.

Costurile acestei masuri vor fi suportate de bancile comecriale.

Dupa aprecierea monedei elvetiene din ultima saptamana, Guvernul a propus un amendament la legea privind creditele de consum care fixeaza, cursul francului elvetian la 6,39 kuna (0,83 de euro).

Costul acestei masuri se ridica la 52 de milioane de euro si, potrivit Bancii Nationale a Croatiei, va fi acoperit de institutiile de credit. Bancile straine controleaza circa 90% din sectorul bancar croat.

Asociatia Bancilor din Croatia (HUB) si-a exprimat suprinderea fata de o decizie a guvernului care ”arunca povara asupra unei singure parti”.

Joi, premierul Zoran Milanovic a indicat ca guvernul sau examineaza ”posibilitatea de a converti aceste credite in kuna”, moneda nationala croata.

Banca nationala a Croatiei a respins propunerea premierului de a converti creditele in moneda nationala, sustinand ca o astfel de masura ar reduce cu 30% rezervele in valuta ale tarii.

No comments:

Post a Comment