Tuesday, January 27, 2015

FMI nu agreeaza adoptarea legii insolventei persoanelor fizice fara un studiu de impact

FMI a transmis o scrisoare autoritatilor din Romania, prin care atrage atentia asupra faptului ca adoptarea legii insolventei persoanelor fizice fara un studiu de impact adecvat si fara consultarea asociatiilor implicate ar putea avea un impact negativ pe piata financiara.

"FMI sustine eforturile autoritatilor de a promova o legislatie in domeniu, dar suntem profund ingrijorati ca adoptarea legii insolventei fara un studiu de impact adecvat, fara consultarea asociatiilor implicate, ar putea sa nu isi atinga obiectivele. Daca nu este planificata cu atentie, bine structurata si bine implementata, o astfel de lege poate avea un impact negativ pe piata financiara", se arata in scrisoarea FMI transmisa ministrului Justitiei, guvernatorului Bancii Nationale si presedintelui Comisiei Juridice din Camera Deputatilor.

In plus, FMI recomanda autoritatilor sa se inspire din experienta tarilor din Uniunea Europeana inainte de initierea unei astfel de legi. ”Dorim sa ne exprimam temerea cu privirea la initiativele legislative discutate de Parlament care urmaresc conversia din moneda straina in lei a imprumuturilor folosind cursul istoric, iar acest lucru ar putea supune riscului stabilitatea financiara a sistemului", se precizeaza in scrisoarea FMI.

Subcomisia Juridica din Camera Deputatilor dezbate luni cu specialistii in domeniu legea insolventei persoanelor fizice, iar o delegatie a FMI soseste marti la Bucuresti pentru o noua evaluare a acordului cu Romania.

No comments:

Post a Comment