Tuesday, January 27, 2015

Rezultatul alegerilor din Grecia accelereaza deprecierea euro

Euro s-a depreciat luni fata de dolar la cel mai redus nivel din septembrie 2003, dupa ce stanga radicala Syriza ar fi obtinut aproape 40% din voturi la alegerile desfasurate duminica in Grecia.

Astfel, luni dimineata, euro a scazut la 1,1088 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din ultimii aproape 12 ani, traderii fiind ingrijorati de incertitudinile privind viitorul Greciei.

Reprezentantii institutiilor financiare sustin ca exista pericolul unor divergente majore intre creditorii internationali ai Greciei (UE, BCE si FMI) si liderul Syriza, care vrea o restructurare a datoriei tarii si, in acelasi timp, a promis votantilor reducerea taxelor, majorarea cheltuielilor guvernamentale si cresterea salariului minim.

In opinia specialistilor, cel mai dificil scenariu ar fi iesirea Greciei din zona euro - o evolutie care ar provoca turbulente pe piete, iar scaderea monedei europene sub pragul de 1,10 dolari ar putea duce la paritatea dintre cele doua monede.

Syriza, partidul stangii radicale, care vrea o renegociere a datoriei imense a Greciei, de 175% din PIB, si renuntarea la masurile de austeritate, ar fi obtinut intre 35,5% si 39,5% din voturi la alegerile desfasurate duminica conform exit-poll-urilor, in timp ce Noua Democratie, formatiunea premierului Antonis Samaras, este creditata cu 23% - 27% din sufragii.

No comments:

Post a Comment