Wednesday, December 18, 2013

Robor la 3 luni coboara sub 2,5%

Robor la 3 luni a scazut marti sunt nivelul de 2,5%, marcand astfel un nou minim istoric. Clientii care intentioneaza sa contracteze credite in lei cu dobanda variabila nu trebuie sa neglijeze faptul ca evolutiile recente se pot inversa.

Ultima valoare publicata de BNR pentru Robor la 3 luni - cel mai utilizat indice in stabilirea dobanzilor la imprumuturile in lei - este de 2,46%. De la finele lui octombrie, indicele oscila intre 2,5% si 3%.

In ultimul an, acest indice a inregistrat o reducere semnificativa, de aproximativ 3,6 puncte procentuale, in conditiile in care la finele lui decembrie 2012, BNR afisa o valoare de 6,05%. 

In cea de-a doua parte a anului, scaderea a fost alimentata de reducerile repetate ale dobanzii cheie de catre BNR, pe fondul scaderii inflatiei. 

Cum insa pentru pentru urmatorii 2 ani BNR estimeaza o reluare a cresterii inflatiei - de la 1,88% cat este in prezent pana la 3% in 2014 si 3,3% in 2015 - este posibil ca si ratele Robor sa isi reinceapa cresterea.

Experienta ultimilor ani arata ca Robor inregistreaza destul de frecvent fluctuatii, care pot ajunge si la 1-2 puncte procentuale pe termen scurt. Acest lucru face ca rata lunara sa sufere modificari ample de la o luna la alta, in special, in cazul creditelor ipotecare.

No comments:

Post a Comment