Wednesday, December 18, 2013

UE pregateste noi reguli pentru firmele de audit

Parlamentul European si statele membre au ajuns la un acord provizoriu cu privire la reforma serviciilor de audit, cu scopul de a creste increderea investitorilor in informatiile financiare.

Masurile agreate au scopul de a asigura un grad mai mare de independenta firmelor de audit, in special in relatia cu institutiile financiare si companiile listate la bursa.

Conform noilor reguli, firma de audit trebuie schimbata dupa maxim 10 ani. Daca se face o noua licitatie, termenul se poate prelungi cu inca 10 ani sau cu inca 14 ani, in cazul unui audit comun, in care mai multe firme coopereaza.

Companiile de audit nu vor putea oferi o serie de servicii catre clientii lor, cum ar fi consultanta fiscala sau servicii legate de strategia financiara si de investitii. Veniturile din alte activitati decat cele interzise vor fi limitate la maxim 70% din veniturile realizate din audit. Prin aceste restrictii, se are in vedere limitarea conflictului de interese.

Reforma serviciilor de audit a devenit necesara dupa ce criza financiara a aratat ca auditorii nu au reflectat situatia reala a multor institutii financiare sau societati listate din cauza relatiilor stranse, dezvoltate in timp, intre auditor si client.

No comments:

Post a Comment