Friday, December 7, 2012

PIB a scazut cu 0,5% in trimestrul al treilea din 2012

Produsul intern brut estimat pentru trimestrul III este de 153 miliarde lei in preturi curente, in scadere cu 0,5% fata de nivelul inregistrat in trimestrul anterior. 

Datele sunt calculate de Institutul National de Statistica (INS) pe serie ajustata sezonier. Pe serie bruta, PIB a scazut cu 0,6% in trimestrul al treilea, pana la 168,5 miliarde lei. 

Cea mai mare crestere a volumului de activitate, respectiv 13,8%, in ramura ”Activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport. Pe locul secund se plaseaza tranzactiile imobiliare, cu o crestere de 10,4%, urmate de activitatile de spectacole, culturale si recreative. 


Cele mai mari scaderi s-au inregistrat in agricultura, silvicultura si pescuit (-29,8%). Reduceri ale volumului de activitate s-au inregistrat in administratie publica si aparare, asigurari sociale sin sistemul public, invatamanim sanatate si asistenta sociala. 

Volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat s-a majorat, impozitele nete pe produs inregistrand o crestere cu 9%. 

Nivelul PIB estimat pentru primele 9 luni ale anului este de 416,3 miliarde lei, preturi curente, in crestere – in termeni reali – cu 0,2% fata de perioada similara din 2011. 

PIB pentru trimestrul III, varianta date provizorii (2), va fi recalculat de INS si republicat pe 9 ianuarie 2013. 

No comments:

Post a Comment