Friday, December 7, 2012

Tinta 2015 pentru adoptarea euro a fost amanata

Atat guvernatorul BNR cat si premierul Victor Ponta au declarat de curand ca 2015 nu mai este o tinta sigura pentru adoptarea euro dar se va incerca respectarea criteriilor de aderare. 

Discursul oficialilor bancii centrale si guvernului a suferit o turnura brusca. De la asigurarile ca Romania nu se abate de la tinta de adoptare a euro in 2015, asigurari care au fost reiterate pana de curand, acum declaratiile par sa indice abandonarea planurilor. 

Adoptarea euro “nu mai intra in discutie”, a declarat Mugur Isarescu intr-un interviu acordat New York Times. Totusi, acesta a precizat ca se va incerca respectarea criteriilor de aderare, inclusiv mentinerea deficitului bugetar sub 3% din PIB, deoarece acest lucru este un bun exercitiu de disciplina. 

Mentinerea propriei monede este vazuta acum ca un avantaj deoarece permite control asupra politicii monetare proprii. Contraexemple au fost date Grecia si Spania care, deoarece au renuntat la moneda proprie, nu au mai avut flexibilitatea necesara pentru a contracara efectele crizei. 

In aceeasi idee, si premierul Victor Ponta a precizat ca 2015 nu trebuie sa fie o tinta “batuta in cuie” pentru adoptarea monedei euro iar Romania ar trebui sa adopte aceeasi strategie ca Polonia si sa amane aderarea la spatiul euro. 

Oficialii Uniunii Europene nu vad insa cu ochi buni aceste derapaje de la tinte. Dupa ce in urma cu mai putin de 2 luni dupa ce mai multe state europene, printre care si Ungaria si Bulgaria, au declarat ca amana adoptarea pe termen nedefinit sau se gandesc serios la acest lucru.  

“Vad o tendinta de scadere a urgentei cu care trebui adoptata moneda euro, atat pe termen scurt cat si per termen lung. Acest lucru nu trebuie sa se intample”, a precizat de curand presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

No comments:

Post a Comment