Friday, December 7, 2012

Cum pot incasa dividendele mostenitorii si trece actiunile pe numele lor?

Intrebare: Cum pot intra in posesia dividendelor pentru parintii mei decedati? Deci noi locuiam la aceeasi adresa, functionara postala refuza distribuirea acestora deci eu sunt in posesia certificatului de mostenitor legal. Cui trebuie sa ma adresez? Se poate ca firma Aerostar Bacau sa-mi livreze aceste dividende pe contul meu de card de la BCR de exemplu?

Raspuns: Mostenitorii legali ai unui actionar persoana fizica pot incasa dividendele neridicate, printr-o cerere trimisa la sediul companiei, ale carei actiuni au fost mostenite. In cerere trebuie precizat contul bancar IBAN unde se doreste a fi platite aceste dividende, impreuna cu o copie dupa ultimul extras de cont, din care sa reiasa ca acest cont bancar este deschis pe numele solicitantului.

In plus, trebuie atasate o copie dupa actul de identitate si dupa certificatul de mostenitor sau dupa hotararea instantei referitoare la impartirea masei succesorale. Este posibil ca societatea sa solicite si alte documente, astfel ca este necesar sa contactati compania respectiva pentru detalii exacte.

Pentru a putea incasa viitoarele dividende mai usor si pentru a tranzactiona actiunile mostenite, este necesar ca actiunile sa fie trecute pe numele mostenitorilor. Aceasta procedura se efecteaza la Depozitarul Central. Puteti face acest lucru fie direct, prin transmiterea documentatiei prin posta, fie prin intermediul unei societati de brokeraj sau banci. 

Documentatia cuprinde urmatoarele:
-    cererea pentru efectuarea transferului;
-    copia certificatului de deces;
-    copia certificatului de mostenitor sau a certificatului de legatar;
-    hotarare judecatoreasca de deschidere a succesiunii si/sau de impartire a masei succesorale;
-    copie dupa actul de identitate ale mostenitorului;
-    cerere de intelegere intre mostenitori semnata de catre toti mostenitorii in fata unui operator autorizat al Depozitarului Central, dupa caz;
-    dovada achitarii tarifului aferent operatiunii de transfer pentru cauza de moarte.

Pentru mai multe informatii, puteti contacta Depozitarul Central.

No comments:

Post a Comment