Monday, August 1, 2022

Cum investești corect banii când renovezi?

 


Când îți faci planuri de renovare și reamenajare a casei, „socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din târg”, cum se spune în popor. De multe ori, pot apărea cheltuieli pe care să nu le putem anticipa, nici noi, nici meșterii, până ne apucăm propriu-zis de lucrări. Poate fi vorba despre necesitatea de a cumpăra materiale în plus față de ceea ce s-a estimat inițial ori chiar să constatăm, atunci când începem lucrările, că mai sunt necesare și alte reparații la care nu ne așteptam.

V-am pregătit un mic ghid despre cum putem investi corect banii atunci când începem să renovăm, ca să finalizăm renovarea cu brio!

Începem cu „ce?”

Ce renovăm? Este o singură cameră sau sunt mai multe? Care este amploarea lucrărilor? Și, nu în ultimul rând, care este urgența acestei lucrări? Primul sfat este să iei totul pas cu pas și să începi întotdeauna cu ceea ce este urgent (de exemplu, schimbarea instalației sanitare, care a început să cedeze sau schimbarea unui geam crăpat etc.). Dacă începi renovarea întregii case în același timp, există riscul ca la un moment dat să constați că nu mai ai fonduri suficiente pentru a finaliza lucrarea. De exemplu, dacă lucrarea urgentă este la baie, atunci este indicat să te ocupi doar de baie, până în punctul în care ai o oarecare siguranță că nu mai pot apărea alte cheltuieli neprevăzute. 

Continuăm cu „cât?”

Care este bugetul pe care îl poți aloca pentru realizarea planurilor tale? Este important să-ți setezi o limită. Așa cum bine știi, poți găsi o paletă largă de materiale de construcții, mobilă și electrocasnice, pentru toate gusturile și toate bugetele. Înainte să începi renovarea, caută pe internet toate produsele de care crezi că vei avea nevoie și fă o simulare, pentru a vedea, estimativ, care este prețul acestora. Nu uita să iei întotdeauna în calcul și prețul pentru manoperă!

Dacă nu ai experiență și îți este greu să estimezi costul unei lucrări, este de preferat să te sfătuiești cu un meșter cu experiență. Nu doar că va ști de ce materiale ai nevoie, dar va putea să-ți recomande și produsele necesare, astfel încât lucrarea să fie corect executată și durabilă. 

Cum alegem meșterul?

Atunci când ai nevoie de un zugrav, un instalator sau un electrician, este cel mai bine să-ți întrebi cunoscuții care și-au renovat recent dacă îți pot recomanda pe cineva. În acest fel, poți să-ți faci o părere despre modul în care lucrează, precum și despre prețul solicitat pentru manoperă. Iar pentru că nu doar experiența contează, ci și atitudinea, poartă o discuție de început cu meșterul ca să vezi dacă puteți colabora și dacă sunteți pe aceeași lungime de undă.
    
Obține un ajutor financiar!

Te-ai hotărât cu ce cameră începi renovarea, ai găsit și meșter și urmează să cumperi materialele. 

Spor la renovat!

No comments:

Post a Comment