Tuesday, March 1, 2022

Cum au digerat pietele financiare inceputul razboiului

 


Actiunile au recuperat neasteptat de repede pierderile dupa prima zi de soc dar preturile la energie vor fi mai greu de adus in echilibru in perioada urmatoare

 
Bursele europene au inchis in scadere de cateva procente joi, ziua cand razboiul a reaparut in Europa dar vineri au recuperat mare parte din pierderi, un fenomen mai greu de explicat avand in vedere ca nimic nou nu aparuse la orizont din perspectiva conflictului.
 
La Bucuresti, BVB care pierduse 4 procente joi, a revenit in teritoriu pozitiv vineri inchizand cu un avans de aproape 2% la nivelul BET. Tonul a fost dat joi seara de pietele din SUA care au reusit chiar sa ramana usor pe crestere iar bursele europene au devenit de-a dreptul euforice vineri (prin vecini am avut aprecieri si mai sustinute, de 6% la nivelul indicelui unguresc BUX si 8% pentru cel polonez WIG20.
 
Cine isi aminteste oscilatiile burselor in vremea crizei financiare, cum la BVB erau zile in care sedinta era suspendata imediat dupa deschidere pentru ca indicii scadeau cu maximul admis pentru o singura zi (15%), intelege mai greu revenirile de vineri. 
 
Amenintarea inflatiei sustine bursele?
 
Joi, cand bursele cadeau, gazul natural urca la peste 1.500 dolari/1.000 mc si e de presupus ca sanctiunile impuse Rusiei sa contribuie la mentinerea cotatiilor ridicate in Europa o perioada mai lunga. Iar pretul gazului se reflecta in pretul ingrasamintelor si in cel al alimentelor. 
Cum inflatia era oricum ridicata mai peste tot in lume, noi perspective de cresteri ale preturilor ii poate determina pe cei care au actiuni sa le pastreze chiar daca profiturile companiilor vor fi in scadere odata cu ajustarea cererii. 
 
Asta deoarece marile economii ale lumii sunt foarte indatorate, o majorare prea agresiva a dobanzilor pentru a combate eficient inflatia nu poate fi operata usor iar banii-cash sunt cei mai vulnerabili in acest context. Decat sa-si vada economiile pierzand din puterea de cumparare plasate in depozite, multi investitori accepta riscul ca acestea sa se deprecieze (eventual mai putin) fiind plasate in actiuni. 
 
Portofoliu diversificat, concentrare pe indici
 
In perioadele de incertitudine e recomandata diversificarea. Nu doar cash ci si actiuni si obligatiuni, nu doar lei ci si o fractiune a portofoliului in euro dar regula de baza pentru toate aceste plasamente diversificate este minimizarea riscului. Deci nu active cu potential de risc ridicat (crypto), nu actiuni care pot suferi in actualul context energetic (trasportatori si distribuitori), nu obligatiuni care sa plateasca dobanzi mult peste piata (companiile in cauza pot fi supraindatorate). 
 
Cine isi pastreaza investitiile in actiuni in Romania sau in strainatate n-ar trebui sa ocoleasca ETF-urile pe indici, fondurile mutuale pot fi de asemenea o solutie pentru diversificare. 
 
Investitiile imobiliare, exceptandu-le pe cele de lux unde cererea este elastica, pot suferi la randul lor ca urmare a cresterii dobanzilor si reducerii puterii de cumparare. 

No comments:

Post a Comment