Tuesday, March 1, 2022

Cum eviti sa ajungi in dificultate financiara?

 


In viata oricui pot aparea, la un moment dat, schimbari neprevazute, lucruri pe care nu le putem anticipa si care, de cele mai multe ori ne iau pe nepregatite si au potentialul sa ne destabilizeze veniturile. Poate fi vorba despre pierderea locului de munca, o problema de sanatate sau nevoia unei investitii urgente. Totusi, stresul generat de astfel de situatii poate fi prevenit daca ai un plan de rezerva! Asa ca incepe de astazi sa iti creezi un fond de urgenta. Descopera mai jos cateva sfaturi utile!


Ce este un fond de urgenta?

Fondul de urgenta este acea suma de bani pe care sa stii ca te poti baza atunci cand traversezi o perioada dificila din punct de vedere financiar sau cand apar cheltuieli neprevazute. Functioneaza ca ca o plasa de siguranta care te ajuta sa nu intri in colaps. 

Ce suma de bani ar trebui sa aiba un fond de urgenta?
Valoarea fondului de urgenta difera in functie de venitul tau. Un fond de urgenta este indicat sa aiba echivalentul venitului tau net pentru cel putin 3-4 luni. 

Stabileste-ti un buget lunar si urmareste-l cu atentie

Planificarea este intotdeauna cheia cand vine vorba de bani. Este important sa stabilesti un buget lunar in care sa te incadrezi ca sa nu cheltuiesti mai mult decat ai nevoie. Ca sa faci asta, trece pe hartie toate cheltuielile fixe pe care le ai intr-o luna (de exemplu, facturi si/sau rate), iar apoi, pune in categorii alte cheltuieli pe care le ai in mod normal intr-o luna, si fa o medie (de exemplu, cumparaturile pentru alimente, carburantul, medicamentele). Apoi, din suma ramasa, stabileste suma pe care o poti economisi lunar. 

Ca regula generala, putem folosi repartizarea venitului de tipul 50/30/20 pentru planificarea bugetului. Regula 50/30/20 inseamna ca 50% va fi alocat cheltuielilor pentru locuinta, mancare, facturi, carburant etc., 30% va fi alocat indeplinirii dorintelor (vacanta, un telefon mobil mai performant, haine si pantofi noi etc.), iar 20% din venitul tau este indicat sa mearga in fondul de urgenta.

Este foarte important ca banii pentru fondul de urgenta sa fie pusi deoparte imediat dupa ce ti-a intrat salariul, nu in ultima zi! 

Redu costul facturilor

Facturile la curent electric si la gaze ne dau adesea batai de cap. Un cost al facturilor mai redus inseamna mai multi bani pe care ii poti pune in fondul de urgenta. Primul lucru pe care il poti face este sa acorzi atentie consumului de energie atunci cand nu folosesti aparatele electrice. Ti se intampla sa lasi lumina aprinsa in hol sau la baie, chiar daca nu ai nevoie de ea? Acest obicei de consum, pe care multi dintre noi il avem, ne creste inutil facturile la curentul electric. 

No comments:

Post a Comment