Tuesday, March 1, 2022

Investitii performante in vremuri incerte

 


Ultimele zile ne arata actiunile scazand constant, marfurile urcand viguros si metalele pretioase redescoperindu-si statul de pariuri impotriva haosului. 
Cu o inflatie in crestere si perspectiva erodarii rapide a puterii de cumparare a consumatorilor, nu e un secret pentru nimeni de ce scad bursele - cifrele de afaceri si profiturile vor fi in declin, dividendele mai mici si e normal ca si preturile actiunilor companiilor listate sa includa acum discounturi. 
Sunt afectate in special industria divertismentului si turismului, care isi vor vedea cererea comprimata,  deoarece cheltuieli pentru acest tip de servicii sunt primele taiate in cazul in care ni se reduce puterea de cumparare. 

Marfurile, in special, cele agricole urca insa agresiv, pe fondul observatiei ca, de pilda, exporturile de grau la nivel global mizau in proportie de 25% pe recoltele din Rusia si Ucraina. Nu e insa numai un joc intre cumparatori si vanzatori, multi speculatori intra pe activele pe care intuiesc o explozie a cererii. 

Iar metalele pretioase isi redescopera statutul de pariuri impotriva haosului, cu atat mai mult cu cat e greu de presupus ca vor urma majorari agresive de dobanzi pentru a contracara eficient inflatia, in conditiile in care datoriile publice sunt deja foarte mari peste tot in lume. 
Deloc surprinzator, aurul fizic depaseste ca performante aurul digital (criptomodele), investitorii alegand activele cu cea mai mica incarcatura speculativa in aceasta perioada plina de incertitudini. 

Cateva repere de pret si tendinte

Pretul graului la bursa din Chicago a urcat de la 287 euro in ziua de dinaintea invaziei din Ucraina la 396 euro/tona la finalul saptamanii trecute. Porumbul, de la 6,84 dolari, la 7,81 doalri/bushel. Petrolul Brent de la 96 dolari la 128 dolari/baril. 

Aurul a urcat de la 1.900 dolari inaintea invaziei la 2.000 dolari/uncia (luni dimineata chiar depasise pentru o scurta perioada aceasta borna). 

In acelasi timp, bitcoin a avut o evolutie interesanta, de la cotatia de 37.300 dolari inainte de invazie a urcat la 44.000 imediat dupa, mai ales cand s-a crezut ca rusii care isi vedeau banii blocati in bancile occidentale isi vor converti fondurile in crypto, dar a inceput apoi sa scada rapid si ajuns luni in jur de 38.000 dolari. 

Pana la urma, este luat in considerare caracterul sau foarte speculativ iar in cazul in care vom avea de-a face cu un conflict de lunga durata investitorii vor merge pe activele palpabile, pentru care exista cerere in crestere si oferta in scadere. 

E o idee buna sa cumparam metale pretioase? 

Intrebarea s-a mai pus si dupa 2009, cand pietele financiare erau bulversate de falimentele din SUA (Lehman Brothers) si riscul de contraparte crescuse exponential. Cei care se temeau sa isi lase banii in banci cochetau cu ideea de a investi in metale pretioase iar aurul si argintul au avut o evolutie frumoasa pana in 2011 cand atinsesera maximele de acum (aurul) si chiar peste (argintul fusese aproape 50 dolari iar acum este doar 26 dolari/uncia). 

Problema este ca metalele pretioase se vand deseori cu un bonus de 10-20% fata de cotatia lor bursiera si se rascumpara cu un discount comparabil, deci cei care vor sa castige din fluctuatia cotatiilor ar trebui sa asiste la variatii foarte mari pentru a marca profit. 

In schimb, se poate paria pe produse financiare care au ca suport aurul si argintul, chiar la BVB existand de pilda produse structurate administrate de Erste Bank pe argint. 

No comments:

Post a Comment