Wednesday, December 1, 2021

In ciuda plafonarii, preturile la energie bat record dupa record

 


Legea care plafoneaza in sezonul rece preturile la consumator pare sa fi dat un impuls suplimentar cotatiilor din energie, preturile pentru ziua urmatoare batand noi si noi recorduri.


Pretul energiei electrice stabilit marti pentru miercuri 24 noiembrie a atins 1.400 lei/MWh, cu un varf intermediar de 1.900 lei/MWh pe intervalul orar 17-18, noi recorduri in materie pentru piata pentru ziua urmatoare (PZU). 

Asta in condtiile in care autoritatile au adoptat recent o lege care plafona preturile pentru consumatorii casnici in intervalul noiembrie-martie, la 0,37 lei KWh pentru gaze naturale si 1 leu KWh pentru energie electrica, preturi finale, pentru un consum echivalent cu 300 KWh/luna (1500 KWh pentru toata perioada) la energie electrica si 1000 m3 de gaze naturale pentru intreaga perioada.

Cum arata ofertele la energie in comparatorul ANRE

Pe site-ul ANRE, comparand ofertele actuale pentru Bucuresti, cu toate taxele incluse, inclusiv TVA, pentru un consum de 100 KWh, pe prima pozitie avem Hidroelectrica cu 628 lei/MWh, oferta ferma pentru piata concurentiala pentru un an, urmata de ofertele pentru serviciu universal ale Enel, Electrica, E.ON, CEZ si Tinmar Energy, intre 750 si 860 lei/MWh, oferte care expira insa la sfarsitul acestui an. 

Pe piata concurentiala, dupa Hidroelectrica, cea mai buna oferta este a CEZ Vanzare cu 890 lei/MWh (pret valabil 3 luni) si Nova Power & Gas (durata contract 6 luni) cu 960 lei/MWh. 

Pe piata concurentiala, cea mai buna oferta a greilor din domeniu este cea a E.ON la 1.217 lei/MWh, urmeaza Enel la 1.260 lei/MWh. OMV, care produce energie electrica din gazele extrase in regie proprie, are oferta la 1.346 lei/MWh. 

Spre deosebire de gazele naturale unde varful consumului casnic este in sezonul rece, la energia electrica facturile la consumator vor avea un puseu dupa aprillie 2022, cand expira perioada de plafonare, si nu au sanse sa se reduca semnificativ in cursul anului. 

In plus, cum ponderea pietei pentru ziua urmatoare pentru energia tranzactionata se apropie de jumatate din consumul intern, sansele ca in comparatoarele ANRE sa apara preturi semnificativ mai mici decat in tranzactiile derulate prin PZU sunt reduse. 

Ce se intampla pe piata gazelor

Spre deosebire de piata energiei electrice, piata gazelor naturale se bazeaza pe contracte bilaterale ale caror preturi pot diferi foarte mult in functie de capacitatea de negociere a ofertantilor. 

Pe Bursa Romana de Marfuri, contractele incheiate in aceasta luna s-au facut la preturi cuprinse intre 540 si 700 lei/MWh. 

In comparatorul ANRE, alegand Bucurestiul ca locatie, cea mai buna oferta este cea a E.ON cu un pret de furnizare (care nu contine TVA) de 353 lei/MWh. Urmeaza Distrigaz Vest cu 392 lei, Premier Energy cu 438 lei/MWh, Nova Power & Gas cu 491 lei/MWh. Dintre companiile mari, Enel are oferta la 624 lei/MWh, Engie la 672 lei/MWh, CEZ la 798 lei/MWh, etc. 

Dupa cum se vede, daca pe piata energiei electrice exista macar o oferta pe piata concurentiala sensibil sub pretul plafonat de 1000 lei/MWh-vorbim de Hidroelectrica, pe piata gazelor naturale cea mai buna oferta care contine TVA este peste pretul plafonat (420 lei/MWh fata de 370 lei/MWh), restul competitorilor pozitionandu-se peste acest nivel. Din pacate pentru consumatorii casnici, Romgaz care este echivalentul Hidroelectrica pe piata gazelor (companie unde statul este, de asemenea, actionar majoritar) nu are are oferte  pentru acestia. 

Este destul de limpede in aceasta conjunctura ca interventia statului nu a calmat pietele din energie, mai ales cata vreme furnizorii sunt despagubiti daca cumpara mai scump si vand la pretul plafonat, iar singura speranta este ca scaderea preturilor sa vina din reducerea cererii si instalarea de capacitati noi de productie. 

Adica in timp, dupa ce consumatorii vor fi lasati sa se descurce cu primul val de facturi majorate substantial din primavara (sau chiar din iarna, pentru consumatorii de gaze de la case, care majoritatea nu se incadreaza in consumul plafonat). 

No comments:

Post a Comment