Wednesday, December 1, 2021

Deponentii vad luminita de la capatul tunelului

 


Dupa o lunga perioada in care dobanzile depozitelor au continuat sa scada, trendul s-a inversat, iar statul si bancile sunt pregatite sa isi recompenseze mai bine creditorii pe fondul inflatiei in crestere accelerata. 


Tonul l-a dat statul, care arata ca este dispus sa ridice stacheta dobanzilor. Saptamana trecuta, Ministerul Finantelor a dorit sa imprumute 400 milioane lei de la banci pentru scadenta din 2029, iar dobanda obtinuta a fost de 5,26%, cea mai mare din 2014 pentru pentru o maturitate comparabila, semn ca bancile nu mai sunt dispuse sa isi cedeze usor resursele. 

Este o miscare inceputa din octombrie, odata cu semnalul dat de BNR ca incepe sa creasca gradual dobanda de politica monetara, de atunci si pana acum urmand doua astfel de majorari cu cate 0,25%, pana la 1,75%. 

De altfel, randamentul obligatiunilor romanesti pe 10 ani depaseste in prezent 5%, cel mai mare din regiune (Ungaria sta la 4%, Polonia la 3%, Cehia in jur de 2,7%). 

Inevitabil, generozitatea mai mare a statului-confruntat cu o inflatie care s-a apropiat de 8% in octombrie-fata de banci a inceput sa se reflecte si in ofertele pentru persoanele fizice. 

Dobanzile la titluri de stat au depasit 4%

Ultima emisiune Fidelis care se deruleaza in prezent la BVB pana pe 10 decembrie ofera dobanzi de 4% pe un an si 4,6% pe 3 ani celor interesati sa imprumute statul. 

Randamentele sunt in crestere fata de emisiunea lansata in septembrie cand dobanzile erau de 3,25% la un an si 3,75% la 3 ani, iar trendul probabil ca va continua si in perioada urmatoare, avand in vedere ca si la aceste niveluri dobanzile sunt puternic real negative. 

Din pacate, detinatorii de obligatiuni de stat lansate anterior sunt in buna masura pe pierdere acum-pretul obligatiunilor se ajusteaza la bursa pentru a tine pasul cu noile dobanzi-daca ar dori sa vanda inainte de scadenta, astfel incat vor trebui sa se multumeasca cu dobanzile mai mici primite in momentul subscrierii. 

Timid, bancile urmeaza pasii Finantelor

In ultima perioada mai multe banci au anuntat majorari ale dobanzilor la termen. 

Ultima majorare a operat-o Banca Transilvania care a urcat cu 0,3 puncte procentuale dobanda la depozitele la 12 luni, pana la 1,9%, cu 0,45 puncte procentuale pentru depozitele la 24 luni, pana la 2,1% si tot cu 0,45 pp pentru depozitele la 36 luni, pana la 2,3%. 

Intesa SanPaolo Bank urca la randul sau dobanzile pe toate palierele, cu valori cuprinse intre 0,25% si 0,5%. Cele mai mari randamente se obtin la 36 luni pentru depozitele constituite online (dobanda 4%) si la 24 luni (3,75%). 

Banca Romaneasca a anuntat in noiembrie ca majoreaza dobanzile la termen in lei cu valori cuprinse intre 0,15 pp si 0,4 pp. Cele mai bune randamente se obtin si aici la scadentele mai lungi-2,9% la 12 luni si 3,6% la 24 luni. 

First Bank majoreaza la randul sau dobanzile pentru scadentele la 1,3, 6, 12, 24 si 36 luni cu 0,2-0,5 pp. Cele mai mari randamente se obtin la 36 luni pentru sume mai mari de 120.000 lei (2,8%).

Dupa cum se vede, bancile sunt inca in urma statului in ceea ce priveste randamentele brute (sa nu uitam ca in cazul titlurilor de stat dobanzile nici nu se impoziteaza, spre deosebire de depozitele la termen) si mult sub inflatie, dar ajustarea dobanzilor la termen este un fenomen aflat abia la inceput si care va continua lunile urmatoare. 

Un sfat de luat in calcul in cazul in care aveti depozite care se apropie de scadenta ar fi sa asteptati oferte semnificativ mai bune, chiar daca asta inseamna sa pastrati banii intr-un depozit pe termen scurt (1-3 luni) pana acestea apar. 

Sa nu uitam ce afacere buna au facut deponentii in 2008, pe fondul inflatiei si crizei financiare cand bancile supralicitau cu dobanzi de doua cifre si asta chiar si la scadente de 12 luni. 

Chiar daca nu este cazul acum pentru o reeditare a respectivului fenomen, cine asteapta cateva luni ar putea prinde randamente semnificativ imbunatatite. 

No comments:

Post a Comment