Monday, November 1, 2021

Criza energetica se va reflecta mai putin in dividendele actionarilor

 


Facturile la energia electrica si gazele naturale s-au tot scumpit accelerat in ultima vreme. Puteau fi evitate pierderile consumatorilor casnici pariind pe actiunile producatorilor?


Cine se uita pe un grafic de la inceputul anului va observa cum actiunile Romgaz au ajuns in jurul a 38 lei/actiune pornind de la 28 lei iar cele ale Nuclearelectrica au depasit 40 de lei pornind de la mai putin de 20 de lei. Vom avea automat cresteri de dividende de 40-100% pentru a tine pasul cu cresterile cotatiilor? 

Din pacate, profitul companiilor nu este influentat doar de preturile la energia produsa de acestea ci si de regimul fiscal la care se taxeaza acest castig. 

Or, recent, s-a decis egalizarea impozitului pe castigurile exceptionale ale companiilor din energie, la 80% din profitul raportat. Cu alte cuvinte, chiar daca preturile vor continua sa creasca doar o mica parte din acesta crestere se va regasi in dividende. 

In plus, cresterile majore de preturi atrag ajustari ale consumului si este posibil ca marjele de profit sa se aplice unor cantitati mai mici vandute. Sa nu uitam apoi ca in cazul gazelor exista o tendinta deloc de neglijat de reducere a zacamintelor pe masura ce trece timpul. 

Una peste alta, supraimpozitarea profitului si reducerea vanzarilor la companiile energetice n-ar justifica o apreciere agresiva a cotatiilor pe termen lung, chiar daca unii dintre investitori actioneaza emotional la explozia preturilor din energie. Cel putin din perspectiva celor care tintesc valoarea dividendelor pe termen lung si nu aprecieri de multe ori speculative ale cotatiilor. 

Cel mai mult va avea de castigat statul din cresterea preturilor energiei conventionale, care poate intoarce insa acesti bani in protectie sociala pentru consumatorii defavorizati. 

Iar din castigurile privatilor (producatorii de energie regenerabila, solara, eoliana) deocamdata nu se poate profita la BVB, pentru ca nu sunt emitenti de astfel de actiuni listati aici (exceptand segmentul obligatiunilor, unde se plateste insa dobanda pentru o perioada limitata de timp si nu dividende pe termen lung). 

Iar faptul ca profitul Hodroelectrica urmeaza sa fie taxat dur din aceasta luna va ricosa in cotatiile Fondului Proprietatea, actionar cu 20% si unul dintre principalii beneficiari ai politicii de dividende ai companiei, alaturi de stat, actionarul majoritar. 

In concluzie, castigul speculativ in contul majorarilor de preturi din energie a fost deja bifat in cazul companiilor cu actionar statul, iar dividendele vor fi mai putin consistente decat aprecierea cotatiilor din cauza fiscalitatii neprietenoase si a reducerii cererii solvabile. 

La acest capitol, sa ne aducem aminte ca si in vara lui 2008 petrolul avusese un puseu solid de crestere (se ajunsese peste 170 dolari) si putini mai vedeau cotatiile coborand sub 100 dolari, dar au bifat 20 de dolari la doar cateva luni distanta, in timpul iernii. 

Sa nu consideram definitive nici preturile actuale din energie, intotdeauna e loc pentru neprevazut, mai ales daca cererea se contracta spectaculos.

No comments:

Post a Comment