Thursday, June 24, 2021

Conturile de economii recupereaza terenul fata de depozite

 


Diferenta de randament dintre depozitele la termen si conturile de economii s-a redus treptat, iar avantajele mobilitatii banilor nu sunt de negliljat.


Eram obisnuiti ca depozitele la termen sa fie folosite pentru pastrarea banilor pe termen lung, iar conturile curente pentru a plasa banii care pot fi utilizati pe termen scurt. 

In conditiile in care dobanzile la termen au fost in scadere in ultima vreme, iar conturile curente au dobanzi apropiate de zero, solu?ia folosirii unui cont de economii atat pentru plasamente pe termen mai lung, cat si pentru pastrarea banilor necesari acoperirii unor cheltuieli neprevazute capata tot mai mult contur. 

Ce se pierde pe partea de randament pe termen lung poate fi recuperat din sumele pastrate la dobanda mai mare decat cea oferita de conturile curente si, in plus, exista avantajul ca neprevazutul este acoperit mai bine, toate resursele fiind in acelasi cos astfel incat sumele ce pot fi mobilizate la nevoie sunt mai mari. 

Castiguri oferite de depozite

Am considerat ca solutia folosirii unui cont de economii in locul perechii cont curent-depozit la termen poate fi utilizata cu succes in cazul resurselor ce pot fi imobilizate uzual intre 1 si 6 luni in depozite. 

Daca ne permitem sa pastram banii in depozite un an intreg, atunci nu are sens sa mai vorbim de conturile de economii, reducerea castigului din dobanda nu ar mai fi contrabalansata de mobilitatea suplimentara obtinuta in acest fel. 

La 6 luni, cele mai bune dobanzi la termen le ofera TBI Bank cu 3,4% urmata de CEC Bank si Alior Bank cu 2,6% si Idea Bank cu 2,5%. 

La 3 luni, topul este alcatuit din TBI Bank cu 2,8%, Idea Bank cu 2,55% si Alior Bank cu 1,9%. 

Iar la o luna avem pe primele locuri din perspectiva randamentelor Idea Bank cu 2%, TBI Bank  cu 1,8% si Alior Bank cu 1,4%. 

Ce ofera conturile de economii

Planul de acumulare de la Intesa San Paolo presupune virarea lunara din contul curent, la data aleasa de titularul de planului de acumulare, a minim 150 lei (maxim 10.000 lei). 

Soldul minim ce trebuie pastrat este tot de 150 lei (deci sumele atrase pot fi folosite fara restrictii, cu conditia sa ramana macar 150 lei in contul de economii), iar soldul initial este de minim 150 lei si maxim 10.000 lei. 

Dobanzile ajung pana la 2,35% 

Dobanda care se ofera la Intesa este de 2,35%. Planul de acumulare  poate avea drept titulari si minori si poate fi asociat serviciului de incasare a alocatiilor. Cum se observa, dobanda aferenta planului de economii Intesa este superioara dobanzilor aferente depozitelor la termen de o luna (si nu foarte departe de cele mai bune dobanzi la termen de 3 luni) astfel incat cei care folosesc depozite la termen cu capitalizare ar putea sa isi reevalueze optiunile, avand in vedere si ca suma minima cu care poate fi deschis planul de economii este 10.000 lei. 

Alior Bank propune un cont de economii clasic, cu dobanda de 1,4% (dobanda se calculeaza zilnic si se vireaza lunar in acelasi cont). Nu exista comisioane pentru deschiderea contului si alimentarea sa. 

Desi dobanda e mai mica decat in cazul planului de acumulare de la Intesa, avantajul este ca se pot muta toti banii din depozitele cu randamente mai putin multumitoare in contul de economii, fara a exista limitarea de 10.000 lei. 

ProCredit Bank (produsul FlexSave), Libra Internet Bank si OTP Bank au conturi de economii similare cu dobanzi de 1,3% pe an (la OTP Bank pentru sume mai mari de 50.000 lei, in caz contrar dobanda fiind de 1,16%).

Cont de economii plus asigurare

Un cont de economii mai deosebit este oferit de Banca Romaneasca (se numeste Flexi Protect) si presupune acordarea unor asigurari care acopera riscul decesului din accidente (50.000 lei), cheltuieli medicale ca urmare a unui accident (de la 1.500 lei) si cheltuieli de spitalizare de la 100 lei/zi in cazul sumelor economisite lunar de peste 2.000 lei. 

Dobanda oferita este cuprinsa intre 0,5% si 1,1% in functie de sumele economisite. Suma minima pentru deschiderea contului este de 2.000 lei, iar banca retine un comision lunar de administrare de 10 lei. 

No comments:

Post a Comment