Thursday, June 24, 2021

Bancile scad marjele la creditele de consum

 


Dobanzile fixe pleaca in acest moment de la 6% pe an, iar veniturile primite in cont aduc costuri mai mici debitorilor, ca si sumele mai mari solicitate de acestia pentru imprumuturile de nevoi personale. 


Bancile se intrec in ultima vreme in promotii la credite, incurajate pe de o parte de revenirea economiei, iar pe de alta parte dorind sa nu piarda oportunitatile aferente entuziasmului de consum al romanilor din aceasta perioada. 


CEC Bank scade dobanzile cu peste 3 puncte procentuale


Clientii care isi vor incasa veniturile la CEC Bank primesc astfel dobanzi cuprinse intre 7 si 8% pe an, o scadere importanta avand in vedere ca anterior dobanda practicata era de 10,4%. 


Creditele pot fi contractate prin sucursale sau exclusiv online iar in acest caz se acorda ca bonus pachetul de Bun Venit, cu cont curent, card de debit si mobile banking. Nu exista comision de analiza a dosarului de credit, dar lunar se va percepe un comision de administrare de 20 de lei. 

La BRD si BCR, dobanzile tin cont de profilul clientului

BCR si BRD ofera, teoretic cel putin, dobanzi fixe mai mici decat CEC Bank la creditele de consum. 

La BCR dobanda pleaca de la 5,99% pe an, dar in acest caz plaja de variatie a dobanzii este mult mai mare (poate ajunge pana la 16,49% pe an pentru respectivul tip de imprumut) ceea ce face ca doar in anumite cazuri sa se obtina valoarea mai mica (o valoare a creditului apreciabila, cu un istoric de creditare ireprosabil, vechime si continuitate in munca mari, salariul incasat in cont, etc). 

Similar stau lucrurile si in cazul BRD, unde dobanda fixa oscileaza intre 5,95% si 16,1%. Practic, nu foarte multi debitori se vor apropia de limitele inferioare ale intervalului de variatie a dobanzii la creditele de consum acordate de cele doua banci, astfel incat potentialii doritori de imprumuturi trebuie sa compare cu atentie ofertele primite, pentru a o alege pe cea mai avantajoasa.

Banca Transilvania ofera si credite cu dobanda variabila

Banca Transilvania ofera o dobanda variabila (IRCC plus o marja cuprinsa intre 5,5 % si 6,25 %) care reuseste sa se apropie destul de mult de oferta CEC Bank (valoarea indicelui este de 1,67% in acest moment).

Dar sa nu uitam ca tindem sa ne apropiem de un mediu economic cu o inflatie si cu dobanzi in crestere, iar  pana la scadenta unui imprumut de nevoi personale trec de cele mai multe ori cativa ani, astfel incat o dobanda fixa are in prezent avantajele sale. 

Trendul dobanzilor la credite noi de nevoi personale

Conform buletinului lunar BNR, la nivelul lunii martie dobanda medie la creditele noi acordate de banci, cu scadenta cuprinsa intre 1 si 5 ani, era de 8,57%. 

Se constata o tendinta de scadere fata de 8,79% din februarie si fata de valoarea de 9,06% pe an consemnata in ianuarie 2021. 

Cererea foarte mare care isi face simtita prezenta pe finalul pandemiei ar trebui sa continue acest impuls de scadere a marjelor la creditele de consum pentru populatie, daca inflatia nu va continua sa creasca la randul sau intr-un ritm la fel de alert ca la inceputul anului, caz in care bancile s-ar putea dovedi mai reticente in reducerea dobanzilor practicate. 

No comments:

Post a Comment