Sunday, October 9, 2016

Guvernul a aprobat suplimentarea la Prima Casa

Guvernul a aprobat suplimentarea plafonului de garantii pentru programul Prima Casa cu inca 500 de milioane de lei la propunerea Ministerului Finantelor Publice. Potrivit unui comunicat al Guvernuui, suma va fi utilizata cu prioritate pentru cererile de credit aflate in diverse stadii de aprobare si pre-aprobare la finantatori. 
Potrivit Hotararii de Guvern, si garantiile rezervate pana in prezent romanilor din strainatate si neutilizate sunt incluse in plafonul destinat pentru achizitia/construirea tuturor categoriilor de locuinte, argumentul autoritatilor fiind ca in ultima perioada nu s-au mai primit cereri din partea acestora.

Totodata, a fost reglementata si posibilitatea de a fi acordate promisiuni de garantare si pentru achizitia unei noi locuinte prin program, avand in vedere ca cei care au cumparat sau construit o locuinta prin Prima Casa pot dobandi una noua, cu conditia ca noua locuinta sa aiba o suprafata utila sau valoare mai mare fata de prima. In plus, beneficiarul trebuie sa vanda locuinta veche cel tarziu pana la data incheierii contractului de vanzare-cumparare sau a contractului de construire pentru noua casa.    

Bancile vor primi sume in functie de creditele vandute

Totodata, Guvernul a acceptat si propunerea Ministerului Finantelor cu privire la modalitatea de distribuire a plafoanelor pe finantatori. Astfel, actul  normativ stabileste ca plafoanele anuale se aloca, la solicitarea finantatorilor participanti, de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru a IMM-uri, cu acordul Ministerului Finantelor Publice, in functie de ponderea garantiilor acordate de fiecare finantator in totalul garantiilor primite.

Pana in prezent, o serie de banci au epuizat plafoanele alocate inaintea altora, drept pentru care s-a recurs la realocari intre banci, de la cele care mai aveau fonduri la cele care le-au epuizat. 

Guvernul reaminteste, totodata, ca plafonul de garantii pentru anul 2016 al Programului Prima Casa a mai fost suplimentat cu 500 de milioane de lei, in luna mai. Astfel, dupa cele doua suplimentari,  plafonul de garantare al acestui program guvernamental va fi, in acest an, de 2,69 miliarde de lei.

No comments:

Post a Comment