Sunday, October 9, 2016

Dobanzi minime la creditele in lei

Dobanzile la creditele in lei intra in noul trimestru la minime istorice. Cei care au astfel de contracte in derulare vor avea, pentru urmatoarele trei luni, rate mai mici decat cele din trimestrul anterior. Indicele ROBOR la trei luni s-a situat, in ultima zi a lunii septembrie, la nivelul de 0,69 % pe an. 

Dobanzile la imprumuturile in moneda nationala sunt raportate la indicele ROBOR (media dobanzilor pe piata bancara) mentionat in contract, cele mai multe avand ca referinta ROBOR la trei luni, ceea ce inseamna ca dobanzile sunt actualizate trimestrial. 

Astfel, in ultimul trimestru al acestui an, dobanzile la creditele in lei cu actualizare trimestriala vor fi mai reduse cu 0,12 puncte procentuale fata de trimestrul anterior, avand in vedere ca la 30 iunie, ROBOR la trei luni se situa la 0,81%.

La momentul respectiv, indicele se afla la un nivel mai ridicat din cauza influentelor de pe pietele externe, in contextul votului pro-Brexit dat de britanici in data de 23 iunie 2016. A doua zi dupa referendumul din Marea Britanie, pe piata monetara din Romania ROBOR la trei luni a urcat la 0,85% de la 0,76% in sedinta anterioara.

Ulterior, indicii au revenit pe scadere, dar au ramas peste valorile dinaintea referendumului pana la finalul verii. In septembrie, insa, s-a intrat pe un trend descendent, pana la minimul istoric de 0,68% inregistrat spre finalul lunii. 

Si indicii pe perioade de sase luni si un an au urcat destul de brusc in perioada post referendum, insa si acestia au revenit pe scadere si au incheiat luna septembrie la minime istorice, respectiv 0,92% ROBOR la sase luni, fata de 1,06% la 30 iunie, si 1,09% ROBOR la 12 luni, de la 1,21% la finalul trimestrului doi din acest an. 

Fata de anul trecut, indicii de referinta se afla la jumatate

Comparativ cu anul trecut, scaderea de dobanzi este chiar mai evidenta, la nivelul tuturor indicilor care stau la baza actualizarii dobanzilor.

In cazul contractelor cu actualizare la trei luni, dobanzile vor fi mai mici cu mai mult de 0,7 puncte procentuale in trimestrul patru al acestui an, fata de acelasi trimestru al anului trecut, avand in vedere ca ROBOR la trei luni s-a redus de la 1,5% la 30 septembrie 2015, la 0,69% in prezent.

Pentru creditele cu actualizare la sase luni, dobanzile sunt, de asemenea, in scadere fata de anul trecut cu 0,75 puncte procentuale, avans in vedere ca ROBOR la sase luni a scazut de la 1,67% in urma cu un an, la 0,92% la 30 septembrie 2016. 

La imprumuturile cu actualizarea la un an, reducerea de dobanzi cumuleaza 0,66 puncte procentuale, de la 1,75% la finalul trimestrului trei din 2015 la 1,09% in acest moment. 

Atentie la probabilitatea ca dobanzile sa creasca

Perioada urmatoare ramane, insa, caracterizata de incertitudine. Banca Nationala a Romaniei sustine ca inflatia va ramane negativa in acest an, insa va reveni pe crestere in 2017 si va reintra in intervalul din jurul tintei de 2,5% plus/minus un punct procentual. 

O revenire pe crestere a preturilor de consum aduce dupa sine si o majorare a dobanzilor. In acest context, cei care au in derulare sau intentioneaza sa contracteze credite in lei trebuie sa tina cont de faptul ca dobanzile se afla la minime istorice, iar cresterea lor devine din ce in ce mai probabila. 

Tocmai de aceea, reprezentantii Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) au propus Ministerului Finantelor Publice (MFP) ca in strategia pe termen mediu pentru programul Prima Casa, dobanda pentru astfel de imprumuturi sa fie fixa, astfel incat beneficiarii programului sa fie pusi la adapost de eventuale cresteri de dobanzi nesustenabile in timp. 

No comments:

Post a Comment