Saturday, August 27, 2016

CSM: CPBR vrea sa influenteze deciziile judecatorilor in detrimentul clientilor

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) critica dur scrisoarea primita de la Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) la inceputul lunii iulie cu privire la practica judiciara in litigiile dintre banci si clienti. Institutia sustine ca afirmatiile presedintelui CPBR, Stevan van Groningen, reprezinta o imixtiune in activitatea justitiei.

”In sedinta din data de 23 august 2016, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat ca afirmatiile domnului Steven van Groningen, presedinte al Patronatelor Bancare din Romania si CEO al Raiffeisen Bank, cuprinse in scrisoarea Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) transmisa CSM, MJ, INM si curtilor de apel sunt de natura sa afecteze imaginea instantelor judecatoresti, aducand atingere independentei si impartialitatii sistemului judiciar in ansamblul sau”, se arata in comunicatul CSM. 

Consiliul se refera in mod special la afirmatiile lui Steven van Groningen cu privire la practica neunitara a instantelor judecatoresti in litigiile dintre banci si clientii acestora, avand ca obiect rambursarea creditelor in valuta, in special cele in franci elvetieni (CHF).

”Prin comentariile privind modul in care ar trebui interpretate anumite reglementari interne si europene pentru acordarea si rambursarea creditelor in valuta exprimate in cuprinsul scrisorii, au fost puse la indoiala solutiile pronuntate de instantele judecatoresti in favoarea clientilor bancilor”, se subliniaza in comunicat. 

Documentul mentioneaza ca CSM este garantul independentei justitiei si are dreptul si obligatia de a apara judecatorii si procurorii impotriva oricarui act care le-ar putea afecta independenta sau impartialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea.

CPBR induce ideea ca judecatorii nu aplica in mod corect legea

Mai mult, CSM sustine ca o serie de afirmatii si solicitari cuprins in scrisoare induc ideea ca judecatorii nu sunt impartiali si nu aplica in mod corect reglementarile din domeniul bancar in solutionarea litigiilor dintre consumatori si profesionisti.

Totodata, exprimarea presedintelui CPBR este apreciata de CSM ca fiind ”o critica la adresa solutiilor pronuntate de instante in favoarea clientilor bancilor, de natura sa afecteze in mod direct intreg sistemul judiciar, cu scopul de a interveni in actul de justitie cu consecinta influentarii deciziilor magistratilor in detrimentul clientilor”.

”Inspectorii judiciari au constatat ca afirmatiile mentionate reprezinta o imixtiune in activitatea justitiei si pun sub semnul intrebarii deciziile pronuntate de instante si profesionalismul judecatorilor, constituind totodata o forma de presiune asupra acestora, in contextul in care Inalta Curte de Casatie si Justitie urmeaza sa se pronunte intr-o speta in legatura cu aceste cauze”, se mai arata in comunicatul CSM. 

CSM: Afirmatiile lui van Groningen incalca limitele libertatii de exprimare

In plus, plenul Consiliului a apreciat ca afirmatiile lui Steven van Groningen incalca limitele libertatii de exprimare in raport cu activitatea magistratilor, cu consecinta afectarii independentei si impartialitatii sistemului judiciar in ansamblul sau.

Consiliul Patronatelor Bancare din Romnania a transmis, la inceputul lunii iulie, o scrisoare CSM in care reclama practica neunitara in materia litigiilor dintre consumatori si profesionisti (institutii de credit - n.r.) avand ca obiect rambursarea creditelor in valuta.

”Din practica instantelor judecatoresti rezulta ca acestea fac analiza diferita a acelorasi aspecte deduse judecatii. (...) Pentru ca aceste instante se pronunta in contra legii, bancilor li se incalca drepturi legitime si prin aceasta pot inregistra prejudicii majore”, se subliniaza in scrisoarea CPBR.

No comments:

Post a Comment