Saturday, July 30, 2016

ASF a publicat lista celor mai reclamate societati de asigurare in 2016

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a primit, in primele 6 luni din 2016, 8.124 petitii de la asigurati/pagubiti. Aproape 5.000 au fost inregistrare, analizate si solutionate in mod unic pe petent. 68% dintre petitii au fost solutionate in favoarea petentilor, iar 50% au fost finalizate prin plata despagubirilor solicitate/cuvenite.
Diferenta intre petitiile solutionate si cele primite se explica prin faptul ca numarul petitiilor primite include si reveniri sau completari la petitii deja analizate, solicitari care nu intra in sfera de competenta a ASF, solicitari trimise de catre service-urile auto, respectiv solicitari referitoare la obiectul de activitate al altor directii de specialitate din cadrul ASF.

4 societati de asigurare totalizeaza peste 75% din petitii

City Insurance, Asirom VIG, Carpatica Asig si Euroins detin, cumulat, 76% din totalul petitiilor unice inregistrate in primul semestru din 2016. Lider autoritar este City Insurance, cu aproape 38%, urmata de Asirom VIG si Carpatica Asig, cu aproximativ 14% si de Euroins, cu 10,5%.


In top 10 societati de asigurare reclamate la ASF se mai regasesc si Forte Asigurari si Omniasig VIG cu aproximativ 5%, Allianz Tiriac si Uniqa Asigurari cu aproximativ 3%, precum si Groupama si Generali Romania cu sub 2%. Celelalte societati de asigurare reclamate de petenti totalizeaza, impreuna, sub 5% din numarul de petitii unice solutionate de ASF.

4 societati de asigurare au inregistrat cresteri ale numarului de petitii fata de perioada similara a anului 2015. Cea mai spectaculoasa crestere (de 81 ori) a fost al Forte Asigurari (de la 3 la 246). Insa ca numar cea mai mare crestere a fost la City Insurance (1.877 fata de 707). Cresteri ale numarului de petitii au inregistrat si Carpatica Asig (+45%) si Asirom VIG (+26%).

Celelalte societati au inregistrat scaderi ale numarului de petitii. Cea mai mare scadere a fost inregistrata de Euroins (524 fata de 905 cu un an inainte).

Majoritatea petentilor reclama neplata despagubirilor solicitate

Aspectul cel mai des reclamat de petenti a fost neplata despagubirilor solicitate – 82% din totalul petitiilor analizate, din care 77% se refera la dosare de dauna deschise in baza politelor RCA.

Pe clase de asigurari, segmentul asigurarilor generale a inregistrat cel mai mare numar de reclamatii – peste 98%. Reclamatiile aferente asigurarilor obligatorii auto au crescut cu 4% fata de aceeasi perioada a anului anterior, in timp ce petitiile pe asigurarile de tip CASCO au scazut cu aproximativ 16%. 

Aproape 100 de petitii s-au referit la asigurarile de viata, in crestere cu aproape 8% fata de aceeasi perioada a anului 2015.

No comments:

Post a Comment