Monday, June 6, 2016

Asigurari de sanatate deductibile si nu prea

Companiile de consultanta fiscala sustin ca, in acest moment, asigurarile private de sanatate nu se pot deduce fiscal, desi Codul Fiscal prevede o deductibilitatile care poate ajunge la 800 de euro an/persoana incepand din 1 ianuarie 2016. Deducerea se acorda in limita a 400 de euro pentru contributia angajatului si la fel pentru angajator. 
Potrivit unui comunicat de presa, consultantii reclama faptul ca, in practica, asigurarile voluntare nu se pot deduce pentru ca includ si servicii care se suprapun cu cele acoperite de pachetul de baza (Legea 95/2006), fapt ce contravine legislatiei in vigoare din domeniul sanatatii.

Firmele care au oferit angajatilor asigurari de sanatate ar putea avea probleme cu Fiscul

In acest context, companiile care au oferit angajatilor pachete salariale care contin si asigurari de sanatate s-ar putea trezi, in cazul unor controale de la ANAF, ca trebuie sa achite, retroactiv, contributiile sociale, impozit pe profit si penalitati aferente sumelor platite pentru asigurarile contractate pentru angajati. 


Astfel, consultantii citati solicita, in numele furnizorilor de servicii medicale private, modificarea legislatiei fiscale astfel incat, atat asigurarile voluntare de sanatate, care fac referire la serviciile de spitalizare, cat si pachetele de servicii de preventie medicala oferite de operatorii medicali privati, sa beneficieze de deductibilitate fiscala. 

Un exemplu de sistem european matur, prezentat in comunicat, este cel din Franta, unde sistemul de asigurari de sanatate obligatoriu este completat de asigurarile voluntare de sanatate. Incepand cu 1 ianuarie 2016, angajatorii francezi sunt obligati sa ofere angajatilor asigurari voluntare de sanatate avand tratament fiscal privilegiat. In aceste conditii, peste 88% dintre francezi detin o asigurare privata de sanatate, complementara sistemului public. 

In comunicat se mai mentioneaza ca in prezent, Romania se afla pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste ponderea cheltuielilor cu sanatatea din PIB, cu 5,1% mai putin fata de media europeana (8,6%). Cheltuielile cu asigurarile private de sanatate reprezinta in Romania 0,01% din PIB, de 80 ori mai putin fata de media europeana (0,8%).

No comments:

Post a Comment