Wednesday, May 25, 2016

Suntem pe ultimul loc in UE la alfabetizarea financiara

Romania se afla pe ultimul loc in Uniunea Europeana dupa alfabetizarea financiara a adultilor, cu un procentaj de 22%, comparativ cu o medie de 52% la nivel european. Datele au fost prezentate de Adrian Marin, membru in Comitetul de directie al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR), intr-o conferinta de specialitate.

El a citat o serie de studii din care reiese ca tara noastra ocupa locul 123 din 143 la nivel international in ceea ce priveste educatia financiara. ”In Uniunea Europeana, unde media este de 52%, iar Danemarca si Suedia sunt fruntase, Romania ocupa ultimul loc in aceasta ierarhie, cu 22%", a afirmat Marin.

Romanii nu stiu ce inseamna inflatie sau rata dobanzii

Oficialul citat a mai spus ca 78% din romani nu cunosc raspunsurile unor intrebari financiare de baza, cum ar fi inflatie, rata dobanzii si diversificarea riscului. In opinia lui Adrian Marin, constientizarea riscurilor este cheia pentru responsabilizarea individuala a romanilor asupra planificarii viitorului financiar.

"De ce aceasta responsabilizare individuala in Romania se afla in al 26-lea an de declin demografic? Generatia mai tanara care intra in piata muncii este din ce in ce mai putin numeroasa si nu va putea compensa procentul din ce in ce mai ridicat al fortei de munca iesita la pesie. Declinul demografic reprezinta una dintre principalele amenintari pentru sustenabilitatea sistemului asigurarilor sociale. Solutia este stimularea comportamentului privat de protectie si economisire pe permen lung al romanilor", a spus reprezentantul UNSAR.

Doar 15% dintre romani economisesc pentru batranete

Reprezentantul UNSAR a mai atras atentia si supra faptului ca doar 15% din adultii romani economisesc bani pentru batranete, comparativ cu o medie de 64% la nivelul Uniunii Europene.

Pe de alta parte, reprezentantul pietei de asigurari din Romania sustine ca tara noastra a facut pasi importanti in directia cresterii nivelului educatiei financiare.

"La sfarsitul anului 2015, ASF a lansat proiectul «Formare profesionala si educatie financiara» pentru cele trei piete supravegheate – de capital, asigurari si pensi private. De asemenea, UNSAR a incheiat un protocol de colaborare cu ASF la finele anului trecut si participa proactiv in cadrul unui grup de lucru constituit la nivelul ASF, sustinand si sprijinind programele de educatie financiara demarate de autoritate", a afirmat reprezentantul UNSAR.

Educatie financiara prin solutionarea litigiilor

Cresterea gradului de educatie financiara se poate obtine si prin apelarea la organismele de solutionare alternativa a litigiilor, sustine directorul general pentru Protectia Consumatorului din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Calin Rangu. 

El a declarat ca le recomanda oamenilor sa puna intrebari cand se adreseza acestor institutii, sa conteste daca au de contestat, pentru ca asa poate creste si gradul de educatie financiara, daca soliciti informatii. ”Scopul este ca oamenii sa poata sa-si obtina drepturile, sa-si cunoasca obligatiile”, a mai spus oficialul autoritatii.

Potrivit acestuia, Comisia de solutionare alternativa a litigiilor in domeniul non-bancar, SAL-FIN, va incepe se functioneze in aproximativ doua luni. 

Comisia va primi petitii din partea clientilor nemultumiti de serviciile prestate de companiile de asigurari, dar si de cele din piata de capital sau cea de pensii private.

No comments:

Post a Comment