Thursday, May 26, 2016

Barierele din calea dezvoltarii Bursei sunt greu de inlaturat

Obiectivul conducerii Bursei de Valori Bucuresti de a elimina barierele din calea dezvoltarii pietei de capital din Romania este departe de a se fi indeplinit. Directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski sustine ca doar 40% din aceste bariere, care tin de infrastructura pietei, au fost indepartate.

In urma cu mai bine de doi ani, aflat la debutul mandatului sau in fruntea BVB, Sobolewski anunta un pachet de opt bariere care trebuie inlaturate, astfel incat piata de capital din Romania sa treaca de la statutul de piata de frontiera la cel de piata emergenta. 

Proiectul a fost lansat cu fast, in februarie 2014, in cadrul unui eveniment gazduit de Banca Nationala a Romaniei, in prezenta premierului de la acea vreme, Victor Ponta, dar si a actorilor importanti din piata. 

Problemele la care se facea referire la acel moment vizau, printre altele, accesul la piata locala, nerespectarea drepturilor corporative ale investitorilor, costurile excesive ale participarii in piata, lipsa unei proceduri simple de plata a dividendelor, piata obligatiunilor dar si neclaritatile privind aspectele fiscale aferente tranzactionarii pe bursa.

Apar noi elemente care impiedica evolutia Bursei


Acum, desi nici macar jumatate dintre aceste bariere nu au fost indepartate, directorul Bursei vorbeste de alte elemente care impiedica dezvoltarea pietei de capital, in afara celor care tin de infrastructura pietei. Potrivit lui Sobolewski, este vorba de elemente de ordin fundamental precum nivelul scazut al economisirii, gradul redus de cultura financiara, dezvoltarea lenta a capitalului institutional si intermediarii foarte putin activi.

Totodata, dupa cele opt bariere, Sobolewski invoca sase trepte pe care bursa romaneasca poate urca la statutul de piata emergenta.  

Oficialul BVB cere din nou sprijin statului pentru revigorarea Bursei, pentru a pune pe piata companiile de dimensiunile necesare pentru indeplinirea criteriilor de promovare intre pietele emergente. El considera ca Romania nu poate deveni piata emergenta doar cu trei companii care indeplinesc cerintele de capitalizare si free-float, ci are nevoie de 5-6 astfel de emitenti.

No comments:

Post a Comment