Wednesday, May 25, 2016

Operatorii de carduri saluta legea cash-back

Legea cash-back, care permite posesorilor de carduri sa solicite de la magazinul care accepta aceasta forma de plata eliberarea de numerar in limita a 200 de lei, este binevenita in opinia operatorilor de carduri din Romania. Insa, desi actul normativ are ca data de intrare in vigoare 20 mai 2016, nu a fost inca promulgat de catre presedinte. 

In afara de posibilitatea retregarii de numerar de la casa comerciantului, legea prevede si reducerea cifrei de afaceri de la care comerciantii sunt obligati sa accepte plata cu cardul, de la echivalentul a 100.000 de euro anual la 10.000 de euro, dar si obligativitatea pentru institutiile publice de a accepta plata cu cardul. 

Visa Europe:Legea deschide calea spre bancarizarea populatiei din mediul rural

Reprezentantii Visa din Romania considera ca adoptarea legii pentru completarea Ordonantei de Urgenta 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata va avea un impact pozitiv semnificativ asupra dezvoltarii platilor electronice in Romania.

"Legea, care trebuie sa fie promulgata pentru a intra in vigoare, va incuraja in primul rand extinderea infrastructurii de acceptare a platilor cu cardul atat in sectorul privat, cat si in cel public, ceea ce va avea efecte pozitive la nivelul intregii economii intrucat platile electronice ofera transparenta crescuta si sustin eforturile de diminuare a economiei subterane. In special in mediul rural, estimam ca se va dezvolta reteaua de acceptare a platilor cu cardul, ceea ce va deschide calea spre bancarizarea populatiei din aceasta zona", se arata intr-un punct de vedere transmis conso.ro de catre reprezentantii Visa Romania. 

Diminuarea cifrei de afaceri vine la pachet cu servicul cash-back 

Referitor la diminuarea plafonului de cifra de afaceri de a care comerciantii sunt obligati sa accepte plata cu cardul, de la 100.000 de euro pe an la 10.000 de euro pe an, reprezentantii Visa sustin ca aceasta masura vine la pachet cu serviciul „cash-back” oferit clientilor.

"Noi am incurajat dintotdeauna plata cu cardul datorita avantajelor oferite atat comerciantilor, cat si consumatorilor. Astfel, consideram ca masura adoptata de autoritatile competente de reducere a plafonului privind cifra de afaceri a comerciantilor va conduce nu numai la extinderea retelei de POS-uri instalate, cat si la schimbarea atitudinii comerciantilor si consumatorilor fata de tranzactiile cu cardul. Din punctul de vedere al comerciantilor, acceptarea platilor electronice poate conduce la reducerea riscurilor si a costurilor legate de manevrarea numerarului, dar si la cresterea vanzarilor. Pentru consumatori, este mai rapid, sigur si comod sa isi utilizeze cardurile pentru a plati direct la comercianti, fara comision", se mai arata in documentul citat. 

In plus, serviciul „cash-back” reprezinta o facilitate prevazuta de aceasta lege care va sustine dezvoltarea platilor electronice intrucat orice posesor de card din Romania va putea primi numerar din contul lui bancar, in limita a maxim 200 de lei, daca face o plata cu cardul direct de la comerciantii care ofera acest serviciu, fara sa fie nevoit sa caute un bancomat, mai spus oficialii Visa. 

Cu privire la faptul ca legea prevede si obligativitatea institutiilor publice de a accepta plata cu cardul, documentul mentioneaza ca Visa Europe sustine deja de sapte ani plata taxelor si impozitelor locale cu cardul, si, prin urmare, saluta noua reglementare.

MasterCard: Actul normativ este un pas catre fiscalizarea economiei


Si MasterCard sustine ca legea cash-back va impulsiona dezvoltarea infrastructurii POS cu precadere in mediul rural, accelerand  educarea graduala a comunitatilor asupra utilizarii cardurilor. "Un prim pas in acest sens il reprezinta chiar accesul la o valoare limitata de numerar prin intermediul POS-urilor. (...) Dorim sa reafirmam ca nu exista niciun cost asociat comerciantilor pentru implementarea POS-urilor si a serviciului de cash-back, costurile fiind suportate de bancile acceptatoare. Pentru ca implementarea sa fie cat mai eficienta si rapida, MasterCard isi anunta disponibilitatea de a oferi o derogare pentru aceste costuri pana la finele anului", se mentioneza intr-un comunicat de presa al operatorului de carduri

In plus, MasterCard sustine ca legea cash-back reprezinta un pas firesc in directia fiscalizarii economiei, incurajand transparenta, dezvoltarea sustenabila si progresul prin utilizarea pe scara larga a platilor electronice.

No comments:

Post a Comment