Thursday, January 29, 2015

Asociatia bancilor respinge conversia creditelor la cursul istoric

Conversia creditelor in lei la cursul istoric, indiferent din care valuta, reglementata printr-un act normativ, ar crea un dezechilibru si ar putea fi neconstitutionala, a declarat, miercuri, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, intr-o conferinta de specialitate.

Aceasta opinie a bancherilor privind posibila neconstitutionalitate fusese anuntata inca de acum o saptamana de seful Supravegherii din BNR, Nicolae Cinteza, care a spus in cadrul Comisiei de specialitate din Camera Deputatilor ca "perceptia bancilor este ca solutia de a face conversia la alt curs ar fi neconstitutionala".
"In ceea ce priveste propunerile de conversie a creditelor din valuta in lei, ARB a facut apel la BNR inca de anul trecut. Am primit sprijinul BNR sa se faca un studiu de impact pe acest subiect. Studiul nu e deloc incurajator in ceea ce priveste efectul asupra sistemului bancar. Rezultatele nu sunt publice, iar noi, ARB, le-am trimis la Parlament. Cred ca edificator este raspunsul domnului Cinteza, care spunea ca impactul ar fi destul de neplacut, iar bancile ar putea avea probleme destul de serioase", a explicat Ghetea. 

El s-a referit si la masurile anuntate de celelalte tari europene in criza francului, mentionand ca situatiile dintre tari nu sunt similare.

"In Ungaria, de exemplu, nu s-a vorbit de faptul ca cel mai afectat este sectorul IMM, nu cel al populatiei. Conversia nu s-a facut la un curs istoric, ci la cel din 7 noiembrie 2014. Cert este ca, in opinia noastra, reglementarea conversiei indiferent din care valuta in lei printr-un act normativ ar crea un dezechilibru, ar putea fi chiar anti-constitutionala. De ce numai pentru cei in franci elvetieni? Daca ne gandim, in 2006, cursul euro ajunsese la 3,9, dupa aceea a scazut 3,2, iar acum a ajuns la 4,5. De ce nu am auzit atunci Je suis euro, si doar acum Je suis franc? Bine, Doamne fereste sa auzim si Je suis euro!", a afirmat Ghetea.

Oficialul ARB a amintit si de romanii care s-au imprumutat in lei si care au platit mai mult. In plus, in opinia sa, autoritatile elvetiene vor lua masuri pentru a calma situatia.

"Cel cu lei a ramas cu o garsoniera sau cu un apartament cu doua camere, iar cel care a imprumutat 240.000 de franci ramane cu vila pe care nu mai poate sa o plateasca. Noi consideram ca este ilegala o astfel de abordare (conversia creditelor la un curs istoric ? n. r.) si se creeaza un hazard moral. Pozitia ARB a fost exprimata zilele trecute si facea referire la faptul ca bancile care au dat credite in franci elvetieni, impreuna cu clientii, sa gaseasca solutii de comun acord", a subliniat Ghetea.

No comments:

Post a Comment