Thursday, January 29, 2015

Romanii au prins gustul creditelor in lei in 2014

Populatia s-a imprumutat cel mai mult, in 2014, de la banci. Creditele in lei pentru persoane fizice au avansat cu 17,4% de la un an la altul, in timp ce soldul imprumuturilor in valuta pentru populatie a scazut cu 9,5% in aceeasi perioada, potrivit datelor BNR.

Creditele pentru populatie si firme au scazut, anul trecut, cu 3,1%, ca urmare a reducerii imprumuturilor in valuta, cu 10,6%, iar cresterea finantarilor in lei, cu 8,5%  nu a reusit sa compenseze total declinul celor in moneda straina. 

Si imprumuturile in lei pentru firme au crescut, anul trecut, cu 2,4%, in timp ce soldul creditelor in valuta s-a redus cu aproape 12%. 

Cu toate acestea, in ultima luna a anului trecut, doar finantarile in lei pentru populatie au fost in crestere usoara fata de luna anterioara, atat pe lei cat si pe valuta, in timp ce creditarea firmelor a fost in teritoriu negativ.

In schimb, clientii bancilor au ales sa economiseasca in 2014, campioane in acest caz fiind firmele, cu o crestere a depozitelor in lei de aproape 11%  de la an la an.

No comments:

Post a Comment