Thursday, July 30, 2015

Increderea analistilor in economie scade

Indicatorul de incredere macroeconomica al CFA Romania a scazut in iunie la 70,8 puncte, de la maximul istoric de 77,1 puncte inregistrat in luna mai. Reducerea a fost determinata de componenta de anticipatii, in timp ce perceptia situatiei actuale a atins un nivel record, reiese dintr-un comunicat al organizatiei.

Astfel, indicatorul conditiilor curente a urcat cu 2,8 puncte fata de valoarea inregistrata in exercitiul anterior, la 67,5 puncte.

"Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 10,7 puncte, la valoarea de 72,6. In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, valorile mediane ale anticipatiilor pentru cele doua orizonturi de timp avute in vedere au consemnat un curs anticipat de 4,45 lei/euro pentru ambele orizonturi (6 luni si 12 luni, n.r.); valori similare cu cele inregistrate in exercitiul anterior. Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (iunie 2016/iunie 2015) a inregistrat o valoare mediana de 1,38%", se mentioneaza in comunicatul CFA Romania.

Potrivit sondajului, 55,2% dintre analistii financiari se asteapta la cresteri ale veniturilor personale in economie in urmatoarele 12 luni, in timp ce doar 3,4% anticipeaza scaderea acestora. Restul, de 41,4% dintre respondenti considera ca veniturile vor stagna in acest interval.

Analistii financiari au asteptari bune si pentru piata de capital, peste 62% dintre acestia estimand o evolutie pozitiva a indicelui BET al Bursei de Valori Bucuresti in urmatoarele 12 luni. Numai 10,3% dintre respondenti se asteapta la scadere.

Indicatorul CFA de incredere macroeconomica a fost lansat in luna mai 2011 si reprezinta un indicator prin care se doreste sa se cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an.

Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni. Indicatorul poate avea valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) si este calculat pe baza a sase intrebari cu privire la conditiile curente, referitoare la mediul de afaceri si piata muncii, anticipatiile, pentru un orizont de timp de un an, pentru mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie. Sondajul evalueaza totodata anticipatiile pentru un an pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, conditiile macroeconomice globale si pretul petrolului.

No comments:

Post a Comment