Thursday, July 30, 2015

Solutia Cipru trebuie evitata in Grecia, sustine un oficial BCE

Bancile din Grecia ar trebui sa se recapitalizeze urgent, inainte de testele de stres pe care Banca Centrala Europeana (BCE) le deruleaza in toamna, sustine un oficial din BCE. El sustine ca, astfel, s-ar evita o situatie de genul celei din Cipru, unde clientii au contribuit la recapitalizarea bancilor. 

O astfel de masura este de preferat pentru stabilizarea sectorului bancar,a precizat Christian Noyer, membru in consiliul guvernatorilor BCE, citat de Reuters. 

Oficialul BCE a precizat ca este impotriva ideii de a cere celor mai importanti clienti ai bancilor elene sa contribuie la recapitalizarea acestora, asa cum s-a intamplat in cazul bancilor din Cipru in 2013.

"Pozitia mea este impartasita in mare parte de guvernatori",a precizat Noyer. In opinia sa, clarificarea acestei probleme ar contribui la recastigarea increderii si ar readuce in Grecia o mare parte din fondurile de 90 de miliarde de euro care au iesit din tara din 2010.

BCE a suplimentat, recent, fondurile de urgenta destinate bancilor din Grecia cu 900 de milioane de euro, de la 89,5 miliarde de euro. Acest aspect a permis redeschiderea bancilor la inceputul acestei saptamani, dupa ce au fost inchise timp de trei saptamani.

No comments:

Post a Comment