Wednesday, July 8, 2015

Denominarea, lectie pentru adoptarea euro

Denominarea monedei nationale a fost un succes, insa nu fara emotii avand in vedere ca, potrivit unui sondaj derulat la acea data, o treime din populatie era reticenta la o astfel de masura. Cu trecerea la euro va fi chiar mai complicat, sustine guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. 
In cadrul unui simpozion derulat la Banca Nationala a Romaniei (BNR), guvernatorul a vorbit despre pregaturile pentru denominare, despre derularea procesului si, mai ales, depsre cum au mers lucrurile dupa momentul taierii celor patru zerouri din coada leului. 

"Suntem la ora de bilant: am indrazneala sa spun ca actiunea a fost bine pregatita si, in final, a fost o actiune de succes. S-a castigat foarte mult la nivelul societatii prin simplificare (prin denominare n.r.). In economie s-a castigat credibilitate si increderea intr-un nou inceput. In 2005, Romania se despartea de o lunga perioada inflationista si intra pe o curba a productivitatii si profitabilitatii", a subliniat guvernatorul BNR. 

Pe de alta parte, Mugur Isarescu este de parere ca trebuie sa invatam o lectie din aceasta masura complexa, mai ales in perspectiva adoptarii euro. 

"Succesul depinde esential de o pregatire temeinica, asta apropo de euro. Nici nu stiu ce cuvinte sa mai folosesc... trebuie sa fim siguri ca suntem foarte bine pregatiti, inclusiv emotional", a explicat guvernatorul BNR. 

Mai mult, seful bancii centrale sustine ca o astfel de masura trebuie foarte bine explicata societatii, pe fiecare categorie in parte, pentru ca un fenomen de panica poate fi declansat de o scanteie mica. 

"In contextul complexitatii lumii moderne, cu multe canale de transmitere a informatiilor, orice infatuare se plateste. Orice pozitie de aroganta din partea guvernantilor de genul "Astia nu inteleg...le spunem de zece ori un lucru.." o astfel de pozitie este perdanta", a mai spus seful bancii centrale.  

El a amintit de un sondaj derulat la inceputul anului 2005, pentru pregatirea denominarii monedei nationale, in care romanii  erau intrebati care este parerea lor despre denominare. "Doua treimi spuneau ca este o masura buna, iar o treime manifesta frica, o plonjare in necunoscut. Aceasta frica, care este irationala, toate aceste anxietati au insemnat un risc. E o lectie pe care trebuie s-o invatam, sa luam in calcul reactia oamenilor”, a mai spus seful BNR. 

Astfel, in opinia sa, se demonstreaza ca un proces relativ mai simplu decat trecerea la euro, cel de denominare, poate crea probleme.

No comments:

Post a Comment