Tuesday, April 28, 2015

Populatia salveaza creditarea

Soldul creditelor aflate in portofoliile bancilor continua sa scada, ca ritm anual, din cauza reducerii cu peste 10% a imprumuturilor in valuta. Situatia este, insa, oarecum contrabalansata de creditele in lei, in special cele acordate populatiei, care au crescut cu 17,4% in ultimul an. 
Potrivit datelor BNR, soldul creditelor acordate populatiei si firmelor a scazut in martie 2015 fata de martie 2014 cu 3,4%, la 210,5 miliarde de lei. 

Creditul in lei a fost pe plus, in perioada mentionata, cu 7,5%, cu o crestere modesta a finantarilor pentru firme, de 0,8% si un avans mai consistent al imprumuturilor catre populatie, respectiv 17,4%. 

Imprumuturile firmelor au tras cel mai mult in jos si creditarea in valuta. Finantarile pe aceasta zona au scazut, de la an la an, cu 12,4%, in timp ce imprumuturile pentru populatie au coborat cu mai putin de 10%. 

Desi creditele in lei au crescut, iar cele in valuta au scazut, totusi, raportul dintre finantarile in valuta inca nu s-a echilibrat. Imprumuturile in valuta continua sa reprezinte peste 50% din total (55%).

In schimb, soldul creditelor acordate de banci institutiilor guvernamentale a crescut cu peste 10% in martie 2015 fata de martie 2014.

No comments:

Post a Comment