Wednesday, February 11, 2015

Isarescu: Actionarii Volksbank au vandut banca cu discount pentru a mai putea recupera ceva

Volksbank Romania a fost o institutie cu probleme, incepand de la management si pana la asumarea riscurilor, cu implicare puternica in creditul denominat in valuta, iar solutia actionarilor a fost sa vanda banca acceptand un discount, pentru a "mai recupera ceva", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Volksbank a fost o banca cu probleme in Romania si, in limitele in care putem sa vorbim despre o singura banca - v-am spus ca avem limite severe de a discuta de o singura banca - pot sa va confirm acest lucru. Problemele s-au legat de sus, de la managementul bancii, la asumarea riscurilor, la implicarea masiva in creditarea in valuta. Deci, solutia lor (a actionarilor - nr) a fost vanzarea bancii la un pret cu discount", a spus Isarescu, intrebat daca apreciaza ca Volksbank a fost o institutie supravegheata bine de catre banca centrala inainte de declansarea crizei.



Guvernatorul bancii centrale a mai spus ca experienta Volksbank in Romania nu a fost un caz fericit, cu toate ca era o banca austriaca. „Se stie acest lucru si peste hotare si in Romania. S-a negociat puternic pentru ca activele bancii sa fie vandute la o valoare la care actionarul bancii sa mai poata recupera ceva, daca se poate vorbi de recuperare”, a subliniat Isarescu.

Oficialul BNR a aratat ca mai multe detalii ar putea fi oferite de cumparator, Banca Transilvania.

Banca Transilvania a semnat, in decembrie 2014, un angajament ferm pentru achizitionarea a 100% din actiunile Volksbank Romania. Directorul Drectiei Supravegheredin BNR, Nicolae Cinteza, a declarat recent ca una din clauzele contractuale prevede converdia creditelor in franci elvetieni la cursul din ziua tranzactiei la care se aplica un discount.

No comments:

Post a Comment