Wednesday, February 11, 2015

Associated Press: Debitorii din Europa Centrala si de Est, striviti de povara creditelor in franci elvetieni

Multi dintre cei care au in derulare credite in moneda straina s-au simtit inselati de banci cu produse financiare care acum sunt numite "toxice", iar acum vor ca guvernele sa forteze bancile sa le usureze povara ratelor, in special pentru creditele in franci elvetieni, arata o analiza realizata de Associated Press.
    
AP reaminteste ca totul a inceput in data de 15 ianuarie 2015 cand Banca Nationala a Elvetiei a socat pietele financiare dupa ce a eliminat pragul minim de apreciere de 1,2 franci pentru un euro, ceea ce a provocat o apreciere imediata de 30% a francului in raport cu moneda euro si cu 25% fata de dolar. Potrivit AP, aprecierea francului sporeste povara financiara a miilor de cetateni din unele dintre cele mai sarace regiuni ale Europei care, in ultimii ani, au luat credite ipotecare in franci elvetieni.

Multe imprumuturi au fost contractate de persoane in varsta de 20-30 de ani, in anii de boom de dinaintea crizei din 2008. La momentul respectiv, creditele ipotecare in valuta erau cautate deoarece aveau rate mai scazute ale dobanzilor. Intre timp, insa, cei care s-au imprumutat se confrunta cu un nou tip de servitute, soarta lor fiind legata de aprecierea si deprecierea valutei pe care nu au tinut-o niciodata in mainile lor. 


    
Analiza AP prezinta si cateva cazuri, printre care si o familie de romani care isi planificase al doilea copil dar, in urma aprecierii masive a francului elvetian, care a cauzat cresterea ratelor la creditele ipotecare platite de aceasta familie, a renuntat la aceste planuri. Mai mult, familia a fost obligata sa-si trimita fiica sa locuiasca cu bunicii la tara, si nu reusesc sa o vada decat de doua ori pe luna, din cauza bugetului mult diminuat. 
   
Un polonez de 31 de ani care a achizitionat un apartament in Poznan prin credit ipotecar spune, potrivit analizei AP, ca autoritatile poloneze au propus beneficii in primul rand pentru banci si considera ca Executivul si bancherii actioneaza precum gangsterii. "Nimeni nu a avertizat consumatorii in legatura cu riscurile. Aici bancile sunt mai presus de lege", sustine polonezul Wiktor Nozycki.
         
In acelasi timp, multi cetateni cu credite se confrunta cu probleme deoarece valoarea caselor a scazut si sunt nevoiti sa le vanda in pierdere. Presa a prezentat cazurile unor oameni atat de disperati incat s-au internat in spitale psihiatrice pentru tratament. In Romania, sinuciderea unei persoane care avea un credit in valuta a determinat Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor sa investigheze daca a fost gestionata corect problema imprumuturilor.
   
Pe de alta parte, economistul Piotr Bujak de la Bank PKO BP spune ca multe din acuzatiile aduse bancilor sunt incorecte si clientii au fost, in general, informati de riscurile valutare. "Atat timp cat creditele in franci elvetieni aveau dobanzi mai scazute, clientii erau fericiti, iar acum ei vor ca altii - bancile, platitorii de taxe - sa acopere costurile majorate", sustine Bujak. 
     
In acest context, liderii politici se confrunta cu o situatie inselatoare: sa fortezi bancile sa accepte o reducere a veniturilor pentru a-i ajuta pe oamenii care, de bunavoie, au incheiat contracte riscante? Raspunsurile guvernelor au fost variate.

Executivul de la Budapesta a fortat in noiembrie bancile sa converteasca creditele in franci elvetieni in moneda locala la rata de schimb din acel moment. Momentul ales a prevenit un dezastru financiar pentru multi cetateni maghiari cu credite, dupa decizia eliminarii pragului minim de 1,2 franci pentru un euro. 

Guvernul din Croatia, unde exista 60.000 de credite ipotecare in valuta, a inghetat cursul de schimb kuna-franc la nivelul de dinaintea datei de 15 ianuarie, pentru a-i ajuta pe cetatenii cu credite in valuta. Alte state, cum ar fi Polonia si Romania, inca analizeaza ce masuri vor adopta, dar au exclus o solutie de tipul celei adoptate in Ungaria. Autoritatile de la Varsovia cer bancilor sa adopte din proprie initiativa masuri pentru a-i ajuta pe cei cu credite in valuta.

No comments:

Post a Comment