Wednesday, January 7, 2015

Ratele la creditele in lei scad la inceput de an datorita reducerii ROBOR la 3 lun

Ratele la creditele in lei aflate in derulare scad datorita faptului ca indicatorul de referinta pentru majoritatea creditelor de retail, ROBOR la 3 luni, s-a redus in ultimul trimestru cu 1,3 puncte procentuale, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei.
  
Indicatorul de referinta s-a plasat, in ultimele doua luni, sub nivelul de 2%, iar in primele doua zile din acest an a fost de 1,68%. In prima sedinta de tranzactionare din anul trecut, ROBOR la 3 luni se situa la 2,33%. 

Dobanzile interbancare au scazut pe parcursul lui 2014, insa au existat si doua perioade cu cresteri semnificative, una in ianuarie-februarie si alta in august-septembrie. 

Astfel, in trimestrul III al anului trecut, clientii bancilor s-au confruntat cu cresteri ale ratelor la credit, pentru ca ROBOR la 3 luni ajunsese la valori in jur de 3%. 

In acest context, la inceputul acestui an, dobanzile pentru creditele in lei ar trebui sa scada cu 1,3 puncte procentuale, avand in vedere ca majoritatea contractelor de credit pentru persoane fizice prevad recalcularea dobanzilor trimestrial.

Si bancile intre ele se imprumuta mai ieftin in condtiile lichiditatii excedentare pe piata monetara, fapt semnalat inclusiv de nivelul foarte redus (0,5% pe an) al dobanzilor pe termen de o zi.

No comments:

Post a Comment