Thursday, January 22, 2015

Camera Deputatilor dezbate dosarul francilor elvetieni

Conducerea BNR, a Finantelor, reprezentantii comunitatii bancare si ai consumatorilor vor fi audiati de Comisia pentru Buget a Camerei Deputatilor, miercuri incepand cu ora 11.00 cu privire la situatia clientilor bancari afectati de aprecierea puternica a francului elvetian in raport cu leul. 

Situatia financiara a numerosi romani, care au contractat credite in franci elvetieni, este amenintata dupa ce Banca Nationala de la Berna a decis sa renunte la plafonul de apreciere a francului in fata euro. La Bucuresti, decizia a urcat imediat cursul oficial al francului elvetian pana la nivelul record de 4,47 in data de 19 ianuarie.

Conform datelor BNR, peste 4% din creditele romanilor sunt exprimate in franci elvetieni.

Ministrul Finantelor Publice, Darius Valcov, a  avut o prima intalnire cu conducerea BNR la finalul saptamanii trecute in care s-a discutat pe marginea Ordonantei privind restructurarea creditelor, care se afla in circuit Parlamentar si ar putea fi modificata. 

Ca varianta de lucru s-a propus majorarea plafonului de venit pentru beneficiarii Ordonantei de la 2.200 lei brut pe luna la 2.500 lei net pe luna. De asemenea, s-a propus revenirea la ideea initiala de reducere a ratei pana la jumatate, desi in Ordonanta procentul era de maxim 35%.

No comments:

Post a Comment